Crna Gora rekorder: Sunčanje naplaćuju i do 120 evra, u Hrvatskoj se plaća ulaz na plažu, a u Grčkoj zabranjena hrana

Turisti koji ljetuju u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj primjetili su da je sve manje plaža na kojima ima mjesta da se spusti peškir i uživa u odmoru bez obaveze iznajmljivanja ležaljki ili kupovine pića.

Crna Gora rekorder: Sunčanje naplaćuju i do 120 evra, u Hrvatskoj se plaća ulaz na plažu, a u Grčkoj zabranjena hrana
Zato prilikom planiranja ljetovanja, dobar dio budžeta isplanirajte i za te troškove, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

- U Grčkoj su cijene zakupa ležaljki i suncobrana na nivou prošlogodišnjih, a korišćenje opreme koju nude barovi na najpopularnijim plažama se naplaćuje posebno dok se na manje popularnim, ležaljke i dalje dobijaju uz piće. Takođe, s obzirom na to da Grčka obala obiluje zaista velikim brojem plaža uvijek se mogu naći i one na kojima uopšte nema barova - kažu zaBlic u grčkoj agenciji "Nikana".

Ležaljke uz kafu odlaze u prošlost u Grčkoj

Ranije je u Grčkoj bilo dovoljno poručiti piće ili kafu, pa čak i običnu vodu da biste koristili ležaljku i suncobran, ali takva vremena su definitivno prošla, a pravila se promijenila.

Većina popularnih plaža na Halkidikiju, na Tasosu i na jonskim ostrvima gdje naši ljudi najviše ljetuju je uređeno što podrazumijeva da su veći dijelovi plaže pod zakupom kafe barova. A to dalje znači da piće plaćate posebno, a uz to i set od dve ležajke i suncobran (mora u paketu, ne može pojedinačno). A jedan takav set košta od 5 pa do 12 evra - kažu u turističkoj agenciji.

Minimalna konzumacija 20 evra za mjesto do mora

Novina jeste i uvođenje minimalne konzumacije za korišćenje ležaljki. Tako recimo na nekim plažama za cjelodnevno korišćenje ležaljki moraćete potrošiti dodatnih 5, 10 ili 15 evra, a ukoliko želite da koristite ležaljku koja se nalazi u prvom redu do mora, minimalna konzumacija mora da bude i 20 evra po ležaljci.

Prvi red ali i sef 50 evra!

-Na jednoj plaži na Sitoniji u kafiću sa nešto luksuznijim ležaljkama, većim suncobranima i sefom uz svaki suncobran minimalna konzumacija iznosi 50 evra po osobi na ležaljci u prvom redu - navode u "Nikani" jedan od skupljih primjera.

Oni dodaju da ovakav trend ne čudi s obzirom na porast broja turista i činjenicu da se i dalje mora poraniti kako bi se zauzela ležaljka čak i pod ovakvim uslovima.

Zabranjeno donošenje hrane

Ono što se promjenilo i što možda i najviše smeta našim turistima u Grčkoj jeste zabrana donošenja hrane. Kafe barovi čije su plaže obično svojim gostima sada nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvič, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara.

Ni voće za djecu, ni voda!

- Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za djecu i vode. Tako kada četvoročlana porodica plati 10 evra za dva seta ležaljki na popularnim plažama mora da računa i na dodatnih oko 30 evra koji odlaze na hranu i vodu - objašnjavaju u ovoj agenciji.

Na ostrvima cijena od 8 evra pa naviše

Inače, ova pravila odavno važe na najpopularnijim grčkim ostrvima Kritu, Rodosu, Mikonosu ili Santoriniju gdje se već godinama zasebno plaćaju suncobrani i ležaljke i to po cijenama od minimalnih 8 do 10 evra po setu pa naviše.

Ipak, jedna od prednosti korišćenja usluge plažnih barova jeste i to što oni obično svojim gostima nude i besplatan parking dok se gosti koji su na slobodnom dijelu plaže snalaze sami kako znaju i umiju. U Grčkoj svaka plaža ima dio koji mora da bude slobodan ali često su ti dijelovi mali i sa velikom gužvom.

Ovakvim novinama koje uvode barovi na plaži nisu zadovoljni ni lokalci, ne samo turisti i često se mogu videti tekstovi nezadovoljstva na poznatim grčkim blogovima ili fejsbuk stranicama.

U Hrvatskoj se plaća i ulaz na plažu

Slična situacija je i u Hrvatskoj gdje su prošle godine zabilježeni masovni primjeri da zakupci tjeraju ljude sa plaža ukoliko neće da koriste ležaljke i suncobrane ili su raširili veći broj ležaljki nego što im je dozvoljeno kako bi onemogućili boravak turistima sa peškirima.

Zato se često dešavala situacija da je veći dio plaža sa ležaljkama poluprazan dok su u ostalom manjem delu načičkani. Zbog toga je donesen novi Zakon o koncesijama kako bi se ovakve situacije spriječile pa ostaje da vidimo kakva će situacija biti ove sezone.

Što se tiče cijena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana one se kreću u rasponu od 5 do 20 evra, ali to nije jedini trošak jer na velikom broju plaža, hotelskih i gradskih se naplaćuje ulaz i košta od 2 do 5 evra.

Već dugi niz godina najskuplja hrvatska plaže jeste Bonj na Hvaru gdje 30 evra koštaju dvije ležaljke i suncobran. Isto tako ne treba zaboraviti da hrvatska obala ima mnogo plaža, koje nisu toliko poznate i na kojima se ne plaća ulaz.

Crna Gora i 120 evra za ležaljku

Crna Gora ipak drži rekord kada je u pitanju najskuplje sunčanje na plaži, a to se odnosi na Kraljevu plažu gdje zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina unazad košta 120 evra.

Odmah iza nje je hotelska plaža Svetog Stefana gdje zakup dvije ležaljake i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cijene od proseka, a inače na ostalim plažama na crnogorskom primorju dvije ležaljke i suncobran koštaju od 5 do 10 ili 15 evra.

Bez iznajmljivanja ležaljki na više plaža u Budvi

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović najavio je da će u ovoj opštini biti više javnih plaža na kojima neće biti mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. On insistira da plaža Pizana bude oslobođena od mobilijara i bude gradska plaža.

- Imamo samo jedno gradsko kupalište na Slovenskoj plaži, to je nedovoljno. Smatramo da ih treba biti više - najmanje dvije gradske plaže na području Paštrovića i jedno kupalište na Jazu takođe moraju biti oslobođene mobilijara, na koje može svako da dođe i stavi peškir - istakao je Krapović.

Ukoliko se to ostvari turisti će bar u ovom popularnom ljetovalištu u Crnoj Gori imati više prostora za peškire na plažama koje su inače pretrpane skupim ležaljkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA