Sledećeg meseca će se konačno znati da li čudovište iz Loh Nesa postoji ili ne

Stotinama godina neki posetioci Loh Nesa u Škotskoj su tvrdili da su videli čudovište za koje veruju da živi u dubinama tog mračnog jezera. Naučnici bi tek sad mogli doći do odgovora da li je to čudovište nekada zaista postojalo, ili i dalje postoji.

Sledećeg meseca će se konačno znati da li čudovište iz Loh Nesa postoji ili ne
Naime, naučnik sa Novog Zelanda Nil Džemel vodiće idućeg meseca tim međunardnih istražitelja da sprovedu analize uzoraka vode iz škotskog Loh Nesa, kako bi se razjasnila legenda.

Jedna od teorija je da je Nesi vodeni, "dugovrati plesiosaurus" koji je nekako preživeo period kada su dinosaurusi izumrli, mada je jezero Loh Nes nastalo mnogo kasnije. Druga teorija je da je "čudovište" zapravo krupna jesetra ili som. A mnogi pak smatraju da se "viđenja čudovišta" mogu objasniti plutajućim deblima ili jakim vetrom.

Džemel kaže da on ne veruje u čudovište "Nesi", ali da želi da povede ljude u avanturu i usput im prenese naučne podatke. On je dodao da njegova deca misle da je ovo njegov najzanimljiviji poduhvat.

Novozelandski naučnik je rekao da i vodena stvorenja, kao i sva duga, ostavljaju trag gde žive - deliće DNK od kože, perja, krljušti i urina.

Rekao je da će njegov tim uzeti 300 uzoraka vode s raznih tačaka oko jezera i na raznim dubinama. Profiltriraće organsku materiju i izvući DNK, i primeniće tehnologiju koja je prvobitno smišljena za ljudski projekt genoma.

- Ulazim u ovo verujući da je malo verovatno da postoji čudovište, ali hoću da testiram hipoteze. Dobićemo vrlo dobru studiju biodiverziteta Loh Nesa - rekao je on.

Po njegovim rečima, rezultati analize DNK će biti upoređeni s bazom podataka poznatih vrsta. Očekuje da će imati odgovore do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA