Na kvizu o sajber bezbednosti policija poklonila - USB s malverom

Iz Tajvana stiže vest za rubriku 'verovali ili ne'.

Na kvizu o sajber bezbednosti policija poklonila - USB s malverom

Krajem prošle godine, u toj zemlji je održan sajam o sigurnosti podataka, u okviru kojeg je održan i kviz o sajber bezbednosti.

Prijavljeni kandidati su na kvizu pokazali znanje o načinima borbe protiv sajber kriminala, virusa i malvera, a kao nagradu policija im je poklonila prazne USB uređaje kapaciteta 8GB.

Ipak, malo nakon što su nagrade podeljene, počele su da stižu žalbe učesnika ovog kviza čiji su antivirusni programi na poklonjenim USB-ovima detektovali maliciozne datoteke.

Policija je odmah pokrenula istragu koja je pokazala da je od 250 USB-a, njih 54 zaraženo malverom!

Do zaraze je došlo kada je jedan zaposleni u kompaniji, koja je proveravala da li su uređaji prazni, preneo malver sa svog računara na USB.

Maliciozni program koji je zarazio diskove dizajniran je pre mnogo godina za sakupljanje ličnih podataka i njihovo slanje na nepoznate servere, ali policija navodi da je server za primanje tih podataka ugašen.

Ovim malverom pre tri godine služila se grupa prevaranata koju je otkrio Evropol, a utešna informacija za sve koji su "osvojili" ovaj malver je da je dizajniran za rad na starijim računarima i da klasični antivirusni programi mogu jednostavno da ga prepoznaju i stave u karantin.

Iako, čini se, na kraju niko nije nastradao zbog ove neverovatne pogreške, na Sophosovom bezbednosnom blogu kažu da je ovo jedna od najneprijatnijih situacija koja može da se dogoditi na bezbednosnoj konferenciji.

Ipak, napominje se da su se i ranije dešavale slične stvari i podseća na slučaj od pre osam godina, kada je na konferenciji o sajber bezbednosti IBM posetiocima podelio USB uređaje s dva malvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA