Projektima za agrar spriječavaju odlazak stanovništva iz Lopara: Pola miliona maraka za poljoprivrednike

Opština Lopare za poljoprivrednu proizvodnju u budžetu je izdvojila 500.000 KM, čime će biti isplaćeni podsticaji ratarima i voćarima.

Projektima za agrar spriječavaju odlazak stanovništva iz Lopara: Pola miliona maraka za poljoprivrednike

Naime, projektima za agrar, opštinska uprava radi na spriječavanju odlaska stanovništva iz ove nerazvijene lokalne zajednice.

Na području Lopara registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, dok je oko 1.500 hektara obradivog zemljišta. Majevički kraj inače je poznat po proizvodnji šljive i jabuke, dok je posljednjih godina sve više ratara bavi plasteničkom proizvodnjom povrća i stočarstvom.

Petočlana porodica Tešić iz loparskog sela Tobut obrađuje 80 dunuma. Siju kukuruz i ječam, dok imaju farmu bikova, muznih krava i ovaca. Više od pet decenija bave se i voćarstvom te su prošle godine obnovili stari voćnjak od 10 dunuma, u kojem su zasadili 600 stabala šljive.

Radinka Tešić ističe da su počeli da se bave i plasteničkom proizvodnjom povrća.

- Prijavili smo se na konkurs i od Švajcaraca kao donaciji smo dobili plastenik od 450 metara kvadratnih. Uzgajamo papriku rogu, paradajz i krastavce. Imamo stalne mušterije, a ono povrća što ne prodamo preradimo u ajvar i pinđur - kaže ova domaćica. Ističe da nije lako živjeti na selu, ali da se uz dobru organizaciju sve može stići.

- Za seljaka nema ni ljetovanja ni zimovanja, ali nam zato ništa ne nedostaje. Školujemo dvoje djece, jedno ide u srednju, drugo na fakultet. A jedini su nam prihodi od povrća, prodaje bikova i mlijeka -naglašava Radinka.

Nedeljko Tešić (82), najstariji član ove porodice, kaže da složne ruke sve mogu.

- Raduje me što su djeca na okupu i što vide svoju perspektivu na selu. Nažalost, mnogo mladih ode u grad, a seoska domaćinstva opustoše -kaže Nedeljko.

U opštinskoj upravi Lopare navode da se na Majevici od poljoprivrede živelo vjekovima, jer raspolažu odličnim klimatskim uslovima, potencijalima i resursima, a poljoprivreda je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

Načelnik Lopara Rado Savić kaže da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovogodišnjem budžetu planirali oko pola miliona maraka.

- Prošle godine na 500 dunuma zasađeno je 40.000 sadnica šljive. Voćnjak „Jelena" investicija je našeg zemljaka Dragana Jovića koji je stekao kapital u Austriji. Ovaj uspješni preduzetnik najavio je i izgradnju hladnjače od 7.000 kvadrata koja će moći da prihvati sve voće sa Majevice i susjednih opština. U Bobetinom Brdu kod Lopara sa radom je počela i destilerija tako da već imamo brendirane voćne rakije - kaže on. Naglašava da se pored voćarstva i stočarstva, sve više majevičkih poljoprivrednika bavi proizvodnjom jagodičastog voća i povrća u plastenicima.

- Distribuirali smo 20 plastenika, a planiramo isto toliko i u ovoj godini. I na druge načine podražavamo poljoprivrednike, jer vidimo upravo u sektoru agrara mogućnost za razvoj ovog kraja - naglašava Savić.

Bez posla 2.500 ljudi

U opštini Lopare, koja se prostire na površini od 300 kvadratnih kilometara, živi oko 16.500 stanovnika. Na Birou za zapošljavanje evidentirano je oko 2.500 osoba, te nezaposlenost predstavlja i dalje jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju Loparčani. Projektima u agraru nastoje se spriječiti sve učestalije migracije stanovnika ove nerazvijene opštine, koja je uglavnom oslonjena na dijasporu, gdje živi oko 5.000 Majevičana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA