Nova bolnica značajan doprinos zdravstvu Srpske

Izgradnja nove bolnice u Bijeljini odvija se dobro i već u septembru sljedeće godine regionalna bolnica, vrijedna 83 miliona maraka, mogla bi biti završena - izjavila je danas u Bijeljini pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Amela Lolić.

Nova bolnica značajan doprinos zdravstvu Srpske

"Ovo je značajan doprinos zdravstvu Srpske i vjerujem da će radovi biti završeni prema planu, u septembru 2012. godine, i da će sve biti u punom pogonu", rekla je Lolićeva, koja je prisustvovala obilježavanju krsne slave bolnice Sveti Vračevi.

Ona je podsjetila da je za novu bolnicu opština obezbijedila 13 miliona maraka, a Vlada RS ostalo.Direktor Fonda zdravstvene zaštite RS Goran Kljajčin istakao je da je objekat u Bijeljini impozantan te da ga regija poput Bijeljine zaslužuje.

"Mi u zdravstvu, posebno Vlada RS, stalno ističemo neophodnost ovakvog bolničkog centra za Bijeljinu i nastojaćemo da uložimo maksimum i stručnih i kadrovskih investicija kako bi ovaj objekat bio završen i opremljen, i na usluzi kompletnoj regiji", rekao je Kljajčin.

On je naglasio da će se novim projektima razvoja i unaprjeđenja zdravstvene zaštite nastojati da nijedan pacijent iz Bijeljine ne mora da ide u Beograd ili u Banjaluku na liječenje.

"Pored izgradnje i opremanja, radićemo i na edukaciji ljekara, specijalizacijama i subspecijalizacijama u Srbiji i drugim zemljama", rekao je Kljajčin i napomenuo da u bolnicama Srpske ordiniraju eminentni ljekari iz drugih zemalja, najčešće iz Srbije.

"Neophodno je stvoriti uslove da niko nema potrebu za liječenjem na strani", naglasio je on.

On je rekao da su u posljednjih četiri-pet godina smanjeni odlasci na liječenje u inostranstvo, osim težih slučajeva.

"Cijene su sve veće iz godinu u godinu, a godišnje u prosjeku na liječenje u inostranstvo ode oko 8 000 pacijenata", rekao je Kljajčin.Direktor Opšte bolnice Bijeljina Siniša Maksimović istakao je da bolnica ima dobru saradnju i podršku Fonda zdravstvene zaštite RS, kao i Ministarstva zdravlja.

"Uprojekat izgradnje bolnice uključen je veliki broj subjekata i uvjereni smo da ćemo dogodine slavu proslaviti u novom objektu", rekao je on i naglasio da će zaposleni u ovoj ustanovi nastojati da odgovore na sve zahtjeve pacijenata.

Opšta bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina obilježava danas krsnu slavu Sveti Vračevi u prisustvu brojnih gostiju iz javnog, naučnog i političkog života Bijeljine i RS.Radovi na bolnici, koji bi po planu trebalo da budu završeni do septembra 2012. godine, teku dobrom dinamikom i već ih je završeno više od polovine.

Nova bolnica biće na površini od 12.000 metara kvadratnih i imaće najsavremenije sadržaje.Sredstva za izgradnju je najvećim dijelom, oko 60 miliona KM, obezbijedila Vlada RS iz vlastitih fondova i beskamatnog kredita austrijske Vlade.

Bolnicu je projektovala austrijska firma "Vamed".

 

Foto: Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA