RS će tražiti dostavljanje Inckovog izvještaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska nije dobila izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH, koji bi trebalo da predstavi Savjetu bezbjednosti UN, i najavio da će biti zatraženo njegovo dostavljanje kako bi on bio razmatran u Narodnoj skupštini RS.

RS će tražiti dostavljanje Inckovog izvještaja

Predsjednik Dodik je rekao da visoki predstavnik ne treba da podnese izvještaj samo Savjetu bezbjednosti UN, već i na druge adrese, prije svega stranama potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srpska je jedna od tih strana i vršićemo direktno traženje takvog izvještaja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. Napomenuvši da je poznato kako na situaciju u BiH gleda visoki predstavnik, a kako je vidi RS, Dodik je naglasio da Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ i njeno osoblje žele da u izvještaju situaciju predstave gorom nego što jeste, kako bi, prije svega, opravdali svoje visoke plate i apanaže i da se u BiH zadrže što je moguće duže.

Komentarišući navode evropske štampe da SAD mijenja kurs prema Balkanu, Dodik je rekao da su evropske vrijednosti ono čemu teži.

"Želimo da se problemi u Evropi što prije riješe. Što se tiče Amerike, jasno je da sada ona ima neke druge prioritete, kao što su ekonomski i finansijski problemi kojima je izložena, zatim region Bliskog Istoka, Avganistan, Irak..", naveo je predsjednik Srpske, istakavši da su SAD i dalje važan spoljnopolitički faktor, sa kojim RS želi dobru saradnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    11°C
  • 17:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI