Slepi deda prvi put vidi unuka

Eliasu Konstantopulosu (72) iz mesta Barni u američkoj saveznoj državi Merilend, koji je u 43 godini počeo da gubi vid, da bi 10 godina kasnije potpuno oslepeo, ispunila se najveća želja: uz pomoć specijalnih bioničkih naočara na kojima je montirana bežična kamera, povezanih sa snopom elektroda koji mu je ugrađen u oko, prvi put je u stanju da vidi svog 18-mesečnog unuka.

Slepi deda prvi put vidi unuka

Pored toga, Konstantopulos je u stanju da razlikuje svetlost i tamu, da vidi obrise predmeta, pa čak i da nazire boje, mada je zbog dosad neizlečivog oboljenja retinitis pigmentosa, koje postepeno razara čepiće i štapiće u ljudskoj mrežnjači, ćelije receptore svetlosti koje nam omogućavaju da vidimo i prepoznamo boje i detalje, bio sasvim izgubio vid.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uređaj ArgusII, koji se sastoji od već spomenutih naočara, usađenih elektroda i bežičnog prijeminika koji se nosi na boku, vratio je, međutim, svetlost u njegov život.

Uređaj je na neki način sličan kohlearnom implantu, koji je stotinama hiljada gluvih ljudi omogućio da ponovo čuju, i razvijen je u okviru neuromodulacije, naučne grane u ekspanziji, koja ljudima omogućava da uz pomoć stimulacije mozga, kičmene moždine ili nerava povrate izgubljena čula i motoričke sposobnosti. Argus II košta 100.000 dolara, a proizvodi ga kalifornijska kompanija "Sekond sajt".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA