Radikalne grupe sve opasnije

Za seriju ubistava stranaca u Njemačkoj osumnjičeni su pripadnici desničarskih grupa, a posebna opasnost prijeti od desnoekstremističke stranke - NPD.

Radikalne grupe sve opasnije

U prvim reagovanjima nakon saznanja da je jedna neonacistička teroristička grupa godinama nesmetano ubijala i pljačkala po Njemačkoj - političari u Berlinu bili su šokirani i zbunjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih rekao je da mnogo toga govori da se zemlja suočava sa novom formom desnoradikalnog terorizma.

Andrea Nales, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, zamjerila je državnim istražnim vlastima za zaštitu ustavnog poretka da su godinama držale zatvorene oči pred desnim radikalizmom.

Verner Pacelt, politikolog na Tehničkom univerzitetu u Drezdenu, koji se bavi istraživanjem desnog ekstremizma, rekao je da bi moglo da dođe do žestokih reagovanja ukoliko se pokaže da određeni agenti Službe za zaštitu ustavnog poretka nisu bili lojalni ustavnim odredbama, već da su u pozadini štitili desnoekstremističko podzemlje.

Ekspert za pitanja desnog ekstremizma Bernd Vagner kaže da je do sada teroristički potencijal desno ekstremističkih grupa bio grubo zanemaren - navodi "Dojče vele". Opozicija vlastima generalno zamjera neuspjeh u borbi protiv desnog ekstremizma.

"Mi smo u prethodnim godinama imali 16 000 krivičnih dela sa desnoekstremističkom pozadinom, a vlada je uprkos tome smanjila sredstva namijenjena borbi protiv desnog ekstremizma za dva miliona evra", kaže socijaldemokrata Tomas Operman.

Zbog svega toga sada je ponovo sve više glasova za zabranu desnoekstremističke stranke NPD. Ta stranka važi za, u političkom smislu, produženu ruku desnoradikalne scene u Njemačkoj.

"Zabraniti NPD nije jednostavno, ali to je izazov koji njemačka politika mora da prihvati", rekao je predsjednik Centralnog savjeta Jevreja Diter Grauman.Godine 2001. politička većina u njemačkom parlamentu već je jednom pokrenula postupak zabrane NPD-a.

Međutim to je obustavljeno nakon što je Ustavni sud izrazio sumnju u kvalitet dokaza o navodnom antiustavnom delovanju NPD-a. Problem je bio u tome što su većinu tih dokaza pribavili agenti-doušnici Službe za zaštitu ustava angažovani u redovima te desnoradikalne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA