Policija uhapsila 70 demonstranata u Njujorku

Policija je danas uhapsila 70 demonstranata tokom akcije čišćenja parka Zukoti u finansijskoj četvrti Njujorka, u kome od septembra kampuju pripadnici pokreta „Okupirajmo Volstrit”, javljaju agencije.

Policija uhapsila 70 demonstranata u Njujorku

Posle rastuće zabrinutosti da kamp predstavlja opasnost za zdravlje i bezbednost građana, vlasti su naložile demonstrantima da uklone šatore i napuste park kako bi mogao da se očisti.

Rečeno im je da će moći da se vrate za nekoliko sati, ali bez vreća za spavanje i šatora. Portparol njujorške policije Pol Braun rekao je da je park ispražnjen oko 4.30 časova ujutro i da je tom prilikom uhapšeno 70 ljudi koji su još bili u njemu, uključujući nekolicinu koji su se vezali lancima.

U akciji su učestvovale stotine policajaca opremljenih kacigama i štitovima a park je bio osvetljen reflektorima. Neki od demonstranata su vikali na policiju i odbijali da napuste park ali neki su mirno otišli. Deo demonstranata krenuo je ka još dve lokacije na Menhetnu gde planiraju nove proteste.

Pokret „Okupirajte Volstrit" organizovao je slične proteste protiv ekonomske neravnopravnosti širom zemlje, a u nekim gradovima su izbili žestoki sukobi s policijom. Policija je u ponedeljak upala u kamp demonstranata u Oklandu u Kaliforniji, isteravši demonstrante i uklonivši šatore, dok se u nedelju sukobila s demonstrantima u Portlandu u Oregonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI