Predsjednik RS zatražio od Incka izvještaj o njegovim aktivnostima

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik zatražio je od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da institucijama Srpske dostavi izvještaj o njegovim aktivnostima u proteklom periodu.

Predsjednik RS zatražio od Incka izvještaj o njegovim aktivnostima

"Poznato nam je da periodično izvještavate Savjet bezbjednosti UN o provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Međutim, Republika Srpska kao strana nije dobila nijedan od ovih, kao ni bilo kakav drugi izvještaj visokog predstavnika, te koristim ovu priliku da od Vas zatražim da dostavite institucijama RS izvještaj o Vašim aktivnostima u proteklom periodu", navedeno je u Dodikovom pismu Incku.

Predsjednik Srpske je podsjetio Incka da u Aneksu 10, Član dva, stav 1. e) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH piše da će visoki predstavnik "periodično izvještavati UN, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku i provođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu".

"Iz navedenog proizilazi jasna obaveza visokog predstavnika da periodično izvještava RS kao stranu potpisnicu svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir, i da nije potrebno posebno traženje.

Međutim, da bi se izbjegla bilo kakva nedoumica, ovim putem izražavam interesovanje RS za izvještaj o Vašem radu, te očekujem da taj izvještaj Republici Srpskoj kao zainteresovanoj strani i dostavite, a u skladu sa Aneksom 10, Član dva, stav 1. e) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", naveo je predsjednik Dodik u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA