Ankara uvela sankcije Damasku

Turska je danas prvi put uvela sankcije režimu iz Damaska i obustavila eskploataciju nafte koju vrši zajedno sa Sirijom, zaprijetila da će obustaviti i snabdijevanje strujom.

Ankara uvela sankcije Damasku

"Mi trenutno snabdijevamo Siriju strujom. Ako se ovakva situacija nastavi, moraćemo da preispitamo sve odluke", izjavio je turski ministar energetike Taner Jildiz, aludirajući na napad na turska diplomatska predstavništava u Siriji koji su tokom vikenda izvele snage lojalne režimu.

Turska izvozi električnu energiju Siriju još od kada je 2006. godine zaključen sporazum između dvije zemlje, nekada regionalnih saveznika.

"Trenutno snabdijevamo Siriju strujom, ali ne znam šta će se desiti sledeće nedjelje. Konačnu odluku donijeće premijer Redžep Tajip Erdogan", rekao je Jildiz.

On je najavio i mogućnost prekida tursko-sirijske saradnje u domenu eksploatacije nafte. "Ova odluka se odnosi na šest bušotina u Siriji gdje radove obavlja turska nacionalna kompanija TPAO i sirijska nacionalna naftna kompanija", kaže Jildiz.

Tenzije između ove dvije države porasle su nakon što su demonstranti tokom vikenda napali tursku Ambasadu u Damasku bacajući kamenje i boce, a potom i zapalili tursku zastavu.

Zbog ovog incidenta Turska je odlučila da evakuiše porodice diplomatskog osoblja u Siriji.

"Turska je izgubila nadu da će sirijski režim pozitivno odgovoriti na zahtjeve međunarodne zajednice da pokrene demokratske regorme i da okonča represiju", izjavio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA