Prirodne ljepote Balkana zbog kojih stranci hrle ka našim zemljama

Balkanska regija obiluje fantastičnim bogatstvom prirode i fenomenima koji se rijetko mogu vidjeti na drugim mjestima. Otkrijte mjesta kojima ne odolevaju turisti iz cijelog svijeta!

Zanimljivosti

Turisti na Balkan dolaze najčešće zbog dobrog, jeftinog provoda i hrane, mada pravi znalci uvijek nađu vremena da se zapute u neki od prelijepih krajeva i u jedistvenu avanturu uživanja u prirodi i njenim darovima.

Saznajte koje su balkanske destinacije na svjetskim top - listama i posjetite neku od njih koju ste preskočili!

Laganas zaliv (Grčka)

Ovaj zaliv nalazi se na najpopularnijoj plaži na Zakintosu, večito krcatoj i sa sjajnim noćnim životom. Pored suncobrana i ležaljki, barova, restorana i kafića, ova plaža diči se prelijepom prirodom.

U zalivu Laganas nastanile su se Caretta caretta kornjače, ugrožena vrsta koja prelazi hiljade kilometara duž Mediterana i na obali zakopava svoja jaja. Kada se izlegu, urođena sila prirode vuče kornjačice ka moru, da započnu životni vijek poput svojih roditelja.

Pored ovih kornjača i morskog narcisa, u Nacionalnom morskom parku Zakintosa nalazi se flora i fauna od velike ekološke važnosti - a ekološki turizam je omogućen uz stroga pravila.

Plitvička jezera (Hrvatska)

Rajski kutak Hrvatske, zaštićen na UNESCO - voj listi Svjetske baštine i vrlo egzotičnog izgleda - neki Plitvice porede sa Viktorijinim vodopadima u Africi!

Plitvička jezera su prvi, najstariji i najveći hrvatski Nacionalni park, smješten u planinskim predjelima. Pokriven je šumskom vegetacijom, a najljepši je sistem sačinjen od manjih i većih jezeraca, ukupno 16 njih, koja se kaskadno ulivaju jedno u drugo. Jezera leže na dolomitskim stijenama, a krase ih vodopadi Sastavci, sa rijekom Koranom koja izbija ispod vodopada.

Meandri Uvca (Srbija)

Rijeka fascinantno krivudavog toka i smaragdne boje jedno je od najljepših mjesta u Srbiji. Dobar dio nje možete obuhvatiti pogledom popevši se na neki od okolnih vidikovaca: prolazi kroz planinsku regiju, krivuda između Tare i Zlatibora; u njenom kanjonu živi beloglavi sup, reliktna ptičja vrsta Balkana. Ovo je impozantna ptica koju možete vidjeti u letu dok plovite Uvcem ili planinarite.

Još jedna od planina kraj koje protiče Uvac je Zlatar - pun mirisnih, cvjetnih livada, žbunova sa bobicama, velikih leptira i brojnih drugih vrsta koje uživaju u spoju planinske i mediteranske klime, na vrhovima okupanim Suncem.

Prašuma Perućica (Republika Srpska, BiH)

Ne mora se ići čak do Amazona da bi se lutalo prašumom - Balkan se ponosi svojom, Perućicom u Republici Srpskoj!

Perućica je dio Nacionalnog parka Sutjeska i strogo zaštićen prirodni rezervat sa čudesnim biodiverzitetom. U srcu prašume nalazi se vodopad Skakavac, koji ponire sa visine od preko 70 metara, a vide se i ostaci nekadašnjih lednika u vidu cirkova, valova i morena, kao i glacijalnih oblutaka. Rijetke, endemske vrste i krošnje stotina različitih vrsta drveća daju ovim predjelima jedinstven izgled.

Bledsko jezero (Slovenija)

Mondensko ljetovalište po kome je Slovenija svjetski čuvena smješteno je u neposrednoj okolini Bledskog jezera.

U ovo prirodno jezero ledničkog porijekla ulivaju se potoci sa obližnje visoravni zvane Pokljuka, puneći ga svježom, blistavom vodom. Kako iz njega ističe mala rijeka Jezernica, jezero je protočno i vrlo čisto. Tu živi oko 20 ribljih vrsta, a čaroban izgled daje mu Bledski zamak koji se ogleda u vodi, i malo ostrvo sa baroknom Vaznesenjskom crkvom do kog se dolazi čamcem.

Kanjon Tare (Crna Gora)

Najduža rijeka u Crnoj Gori je u zemljinu koru usjekla najdublji kanjon u Evropi (4.300 stopa) i drugi najdublji kanjon u svijetu - odmah iza američkog Grand kanjona!

Ovaj predio nalazi se na UNESCO - voj listi Svjetske baštine kao neprocjenjivo prirodno blago. Uzbudljiv i dinamičan tok rijeke Tare šaraju brzaci, i čine ovo područje najboljom svjetskom destinacijom za rafting i druge ekstremne sportove na vodi.

Kanjon Tare je dio Nacionalnog parka Durmitor koji je oblikovalo djelovanje brojnih prirodnih sila. Glacijalna jezera, preko 80 pećina, panorame, doline i raskošna flora oko rijeke Tare, koju zbog čistoće nazivaju „suzom Evrope", neodoljiva su destinacija za sve ljubitelje prirode!

Otkrijte i vi ljepotu Balkana - blizu je, ništa manje veličanstveno i sasvim jedinstveno!