Sinergija privrede i lokalne uprave ključna za razvoj

Grad Bijeljina i svi servisi, kao i povezana javna preduzeća i ustanove, u svojim daljim aktivnostima žele da budu još bolji servisi građanima i privredi, da bi na taj način ohrabrili investicije na teritoriji Grada i dali jaču podršku privatnoj inicijativi, kao i podsticaj za stvaranje novih radnih mjesta, poručeno je na današnjem prijemu koji je gradski menadžer Miloš Stevanović organizovao za predstavnike preduzeća, koja najredovnije izmiruju poreske obaveze i zapošljavaju značajan broj radnika.

Sinergija privrede i lokalne uprave ključna za razvoj
U obraćanju privrednicima, Gradski menadžer je naglasio i da je Gradonačelnik, prilikom uvođenja ove ustanove u Gradsku upravu, odredio da njegov zadatak, između ostalog, bude pružanje maksimalne podrške privredi:

- Gradska uprava ima potrebu da se zahvali kompanijama koje redovno plaćaju porez i da im pruži podršku, jer su te kompanije pokretač ekonomskog razvoja. Danas smo predstavili i nove ideje Gradske uprave u vezi sa saradnjom sa privrednim kompanijam i poručili privrednicima da je svaki njihov problem istovremeno i problem Gradske uprave i da ćemo ih zajedno rješavati - naveo je gradski menadžer, podsjećajući da Gradska uprava u ovoj sedmici, koja je simbolično nazvana „Nedelja dobrih stvari" promoviše napredne ideje, rezultate i ljude.

Prema njegovim riječima, poreski obveznici, odnosno, privatne kompanije su u prošloj godini generisali prihod od dvije milijarde konvertibilnih maraka, napravili novostvorenu vrijednost od preko sto miliona KM, platili preko 20 miliona KM poreza na dobit i desetine miliona PDV-a, što je izuzetno važna stvar za Grad.

- Neke od kompanija, čiji predstavnici su sa nama na prijemu danas, u svojim konsolidovanim strukturama zapošljavaju preko 3000 radnika u deset zemalja - istakao je Stevanović, koji se ovom prilikom zahvalio kompanijama na tome što, zahvaljujući njihovim idejama i preduzetničkom duhu, omogućavaju egzistenciju hiljadama porodica.

On je naveo da je Gradonačelnik Bijeljine, prvi u Republici Srpskoj, uveo funkciju gradskog menadžera, s ciljem osavremenjivanja Gradske uprave i usaglašavanjem sa pozitivnim i dobrim praksama u javnoj upravi u Evropskoj Uniji.

- Ova institucija je na usluzi građanima i privredi s ciljem obezbjeđivanja tekućeg svakodnevnog funkcionisanja Grada, ali i sa zadatkom vođenja infrastrukturnih projekata u Gradu, kojima će se povećati standard svih građana. Naša ideja je da, između ostalog, upravno-pravne procese premjestimo sa pisane u elektronsku formu i pomognemo u izdavanju građevinskih dozvola preko interneta, kao i da olakšamo komunikaciju sa javnom upravom unapređenjem onlajn servisa - pojasnio je Stevanović.

U ime gradonačelnika Mićića, obratio se ​šef Kabineta Gradonačelnika Mile Pejčić, koji​ je naveo da tržište traži koncept stalnih inovacija, pridruživanja i javno-privatnih partnerstava.

- Pozvali smo naše privrednike na prijem da bismo u partnerskom odnosu sagledali sve one izazove sa kojima se svakodnevno susreću i razmotrimo mogućnosti kako da ih prevaziđemo u narednom periodu. Nastojaćemo da uvažimo sve kvalitetne ideje i prijedloge, da bismo i na taj način podržali privrednike, ali i poboljšali standard naših građana - pojasnio je Pejčić.

Predsjednik Privrednog savjeta gospodin Đorđe Slavinjak istakao je da se Gradska uprava u proteklom periodu trudila da poboljša ambijent rada u ovom Gradu, te da su rezultati tog truda već vidljivi.

- Veoma je značajno formiranje poslovnih zona, koje su dobar način da se privuku investitori. Takođe, ovakvi prijemi su dodatna motivicija ta rad privrednicima i jedan vid borbe protiv sive ekonomije, s obzirom na to da je Gradska uprava i na ovaj način prepoznala redovne platiše poreza - naveo je Slavinjak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA