Za proširenje mreže centralnog grijanja i podstanice 460.000 KM

Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik će u rekonstrukciju podstanica i proširenje mreže centralnog grijanja u gradu u ovoj godini uložiti 460.000 KM.

REPUBLIKA SRPSKA

Preduzeće "Termo Nova" uradilo je studiju kojom su određeni prioriteti investiranja na održavanju i proširenju mreže daljinskog grijanja, objavljeno je na sajtu RiTE Ugljevik.

U ovoj godini biće urađena rekonstrukcija podstanice 14 "Prigradsko naselje" i izgradnja nove podstanice i primarne mreže u dijelu naselja između industrijske zone i autobuske stanice. Podstanica "Progradsko naselje" pokriva 7.844 metara kvadratnih grejnog prostora, odnosno 93 korisnika, a rekonstrukcijom podstanice i postojeće mreže biće poboljšan kvalitet usluga grijanja za postojeće korisnike i proširiti kapacitete za oko 2.500 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

Izgradnjom nove podstanice i primarne mreže u naselju "Ugljevik zapad" biće omogućeno priključenje novih korisnika i grijanje još 11.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

Planirano je da ovi poslovi budu završeni do početka grejne sezone 2018/2019. godine. U toku je i izrada projekta proširenja mreže na dio prigradskog naselja od čitaonice do "Transporta", koji, takođe, finansira RiTE Ugljevik, a za sljedeću godinu u planu je rekonstrukcija podstanice "15" i mreže koja pokriva dio naselja iza Doma zdravlja i Zelene pijace.

U Ugljeviku je trenutno daljinskim grijanjem pokriveno 72.079 metara kvadratnih stambenih i poslovnih površina, od čega 51.029 je za 861 fizičko lice, 7.901 metar kvadratni na 126 pravnih lica i 13.148 metara kvadratnih na opštinu, Dom zdravlja, Dom kulture i škole.

Investicijama koje su planirane za ovu godinu, osim što će se podići kvalitet usluga za postojeće korisnike, stvoriće se preduslovi za priključenje na daljinsko grijanje još 13.500 metara kvadratnih za nove korisnike, što bi bilo povećanje mreže centralnog grijanja za oko 19 odsto.