"Dajte narodu hljeba i igara"

Oči svijeta, mahom muške populacije, uprte su u događaje sa fudbalskih terena u Rusiji. Svjetsko prvenstvo je toku, prate se utakmice i već se naslućuju pobjednici. Posebno ovih dana živo je u kladionicama, gdje se građani u velikom broju klade, ulažu novac u tikete i nadaju se dobitku.

Lista utakmica, olovka, komad papira, novac... Neizvjesnost, trema i želja za dobitkom. Uz to, često kafa, cigareta i društvo. Najčešća slika iz mjesta gdje se prividno najlakše dolazi do zarade.

"Više se igra, više ljudi igraju lajv igre" - kaže Željka Nastasić, zaposlena u kladionici, i dodaje:

"Imala sam uloga po 50 KM i više. Dobici su 200-300 KM, zavisno od tiketa."

Oni koji se redovno klade u tome vide šansu za zaradu. Naš sagovornik, koji je želio da ostane anoniman, često se žali da mu fali jedan ili dva para da "zgrne lovu", ali, isto tako, redovan je za pultom na kasi.

"Ja najviše dajem po 10 maraka dnevno, ali ako me krene, onda se ti dobici uduplaju na klađenju uživo", kaže sagovornik BN televizije.

Kladioničari znaju šta je to upoređivanje, analiziranje, sistem "ofrlje" i "sigurica".

"Obavezno se popunjava jedan tiket dnevno ili neki sedmični, odigraju se sve utakmice, pa si onda tu u nekoj neizvjesnosti", ističu kladioničari.

U kladionicama živo i burno, posebno za vrijeme velikih sportskih događaja.

Nekom se posreći, nekome ne. Neki bi rekli "više sreće drugi put", a drugi su se iz kladionice vratili, kažu, izigrani.

"Ja sam jednom naletio, to je prevara, igrala se utakmica Njemačka - Srbija. Kažem ja `evo para i dam 100 maraka za Njemačku`. Kad ono namješteno. I ode meni 100 maraka, udarim se bokserom u glavu i kažem: ` Vaso, nećeš više nikad", priča jedan Bijeljinac.

Ima i onih koji u kladionice ne zabadaju nos.

"Ne nalazim neko zadovoljstvo u tome, jer su male šanse da se dobije. To su sistemi koji se prave da bi se ljudima više uzimale pare, nego što bi se davalo", kažu neki od naših sagovornika.

Svjetsko prvenstvo u najvažnijoj sporednoj stvari povećalo je prisustvo građana u kladionicama. Gubitak je češći, a dobitak tek toliki da bi se malo popravi ionako krnji kućni budžet. Klade se najčešće oni bez posla i obaveza, i to prema principu "dajte narodu hljeba i igara".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA