Uspješno završen program osposobljavanja za plasteničku proizvodnju

Danas je u Bijeljini, u prostorijama ustanove za obrazovanje odraslih „Dositej", upriličena dodjela sertifikata o završenoj specijalističkoj obuci „Program osposobljavanja za plasteničku proizvodnju" za 43 polaznika programa.

Uspješno završen program osposobljavanja za plasteničku proizvodnju

Obuka je organizovana u okviru projekta „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji", s ciljem sticanja novih znanja, vještina i zvanja koje će podići nivo ličnih kompetencija lokalnih poljopriverdnika, te ih učiniti konkurentnijim i atraktivnijim na tržištu rada.

Vodeći implementator projekta je udruženje Centri civilnih inicijativa (CCI), a partneri su Grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje RS - filijala Bijeljina, "Sava Semberija d.o.o. Bijeljina", te Ustanova za obrazovanje odraslih "Dositej" iz Bijeljine.

Opšti cilj projekta je davanje doprinosa smanjenju nezaposlenosti na području Bijeljine, te povećanju konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

Projekat se realizuje u okviru šireg projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Teoretski dio navedene obuke kandidati su prošli u periodu od kraja januara do sredine maja tekuće godine, prisustvujući predavanjima 3 puta sedmično, sa po 5 časova, u prostorijama UOO „Dositej".

Polaznici su tokom teoretske nastave dobili konkretna znanja o povrtlarstvu, sa posebnim akcentom na uzgoj crvene paprike i proizvodnju rasade.

Po završetku teorijske nastave, korisnici su prošli i praktičnu nastavu kroz koju su savladali proces pripreme i obrade zemljišta, načine uzgajanja, izbor i pripremu supstrata, primjenu đubriva, odabir kvalitetnog sadnog materijala, te su savladali osnovne principe sjetve i sadnje u povrtlarskoj proizvodnji.

Svi korisnici uspješno su položili završni ispit Programa i na taj način zavrijednili Uvjerenje o osposobljenosti koje ima snagu javne isprave.

Polaganjem završnog ispita kandidati su pored novih znanja i vještina stekli i zvanje koje će podići nivo njihovih ličnih kompetencija i učiniti ih atraktivnijim na tržištu rada.

„Podsjećamo, odabrani poljoprivredni proizvođači, korisnici programa, pored sertifikovane obuke o povrtlarstvu, kroz program dobijaju i: kvalitetan sadni materijal crvene paprike; adekvatna sredstva zaštite od bolesti nasada; osiguranje nasada od nesreće; đubrivo; sufinansiran sistem za navodnjavanje; podršku konsultanata poljoprivredne struke u svim fazama uzgoja crvene paprike, te siguran plasman paprike. Uz zahvalnost donatoru, istakli bi važnost zajedničkog djelovanja svih partnera na projektu, zahvaljujući čemu je i navedena obuka uspješno realizovana. Posebno bi naglasili da se zajedničko zalaganje i uluženi trud uključenih institucija i preduzeća na projektu, pokazuje kao dobra formula u borbi za smanjenje nezaposlenosti."- naveo je Denis Telić, menadžer projekta.

„Nadamo se, da ćemo kroz primjer 43 poljoprivredna prozvođača, korisnika programa, pokazati da u poljoprivredoj proizvodnji, kroz obezbjeđen siguran plasman proljoprivrednih proizvoda, dodatnih podicaja sa lokalnog nivoa, te ulazak domaćinstava u sistem komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, mogu stvoriti nova radna mjesta, i prilike za zapošljavanja, kao alternativa za radna mjesta u privredi" - dodao je Telić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA