Učenici Tehničke škole odriču se džeparca kako bi ostvarili svoje ideje

Članovi inovatorske sekcije u bijeljinskoj Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” sa svakog takmičenja kući se vraćaju sa rukama punim nagrada, a iako se, kako bi ostvarili svoje ideje, često odriču i džeparca, to ih ne sprečava da budu među najboljima u ovoj oblasti.

Učenici Tehničke škole odriču se džeparca kako bi ostvarili svoje ideje

Smart klok, LED ekran, magični klavir i robotizovana ruka samo su dio ove inovativne radionice, na čijem je čelu profesor Živa Makrin, koji je na ovogodišnjem "Inostu mladih" u Banjaluci dobio priznanje za najboljeg mentora, dok su njegovi učenici nagrađeni za svoja autorska djela.

Najveća priznanja ubrali su i na takmičenju "Pronalazaštvo 2018", koje je održano u maju u Beogradu, a gdje su predstavili nekoliko zanimljivih inovacija.

- Dobili smo pehar kao najveće priznanje u oblasti inovacije. Učenici Aleksandar Spasojević i Omer Salkanović dobili su posebna priznanja na ovom takmičenju. Od Češke smo takođe dobili diplomu za najbolje radove - priča ponosno Makrin, kroz čiju je "radionicu" prošao veliki broj talentovanih učenika.

Inovatorstvo i pronalazaštvo nije nimalo lak posao, kaže on, posebno u Bijeljini, gdje učenici imaju tanke mogućnosti da se dalje usavršavaju.

- Tu su i finansijski problemi koji utiču na izradu eksponata, a pitanje je i koliko inovatorstvo kod nas zauzima zasluženo mjesto. Ali, ne odustajemo, borimo se da stvaramo neke nove ideje i pronalaske - kaže Makrin.

On ističe da se nerijetko susreću sa problemima u svom radu.

- Osim opreme, problem je nabavka materijala. S obzirom na to da je riječ o učenicima koji nemaju novca da svoje ideje pretvore u djelo, često se odriču i džeparca. Pomažu nam Udruženje inovatora u Bijeljini i škola, ali potrebno nam je više sredstava jer su đaci veoma talentovani - kaže on.

Jedan od onih koji je marljivo radio tokom protekle tri godine je Aleksandar Spasojević, koji je na ovogodišnjem "Inostu" predstavio čak tri inovacije. Za trud i rad nije izostala ni nagrada. Osvojio je pehar za smart klok koja služi za dobijanje meteoroloških podataka.

- Ima i module za detekciju prolaza, tako da se može koristiti kao alarmni sistem - pojašnjava Spasojević, koji je kreirao i robotizovanu ruku te LED matični displej.

I dok Aleksandra interesuje robotika, Omera Salkanovića, koji je napravio magični klavir, zanima programiranje.

- On ima papir i nacrtane grafitne tipke. Pritiskom na njih nastaje muzika. Koristan je višestruko, pomaže depresivnim i nervoznim ljudima, što su potvrdili i psiholozi - priča Salkanović, koji želi da nadogradi svoj talenat, ali priželjkuje poziv iz inostranstva jer su tamo, kaže, mogućnosti veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA