Samo šestoro djece usvojeno u Srpskoj

Svega šestoro djece bez roditeljskog staranja je usvojeno tokom prošle godine u Republici Srpskoj, pokazuju zvanični statistički podaci.

Samo šestoro djece usvojeno u Srpskoj
Istovremeno, u Republici Srpskoj ima oko 400 djece bez roditeljskog staranja.

U Ombudsmanu za djecu procjenjuju da usvojenje, kao najkomplikovaniji oblik porodično-pravne zaštite djece bez roditeljskog staranja, a koji istovremeno doprinosi i ostvarivanju roditeljstva, u Republici Srpskoj još nije u dovoljnoj mjeri ni afirmisano ni korišteno.

- To potvrđuju i podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite po kojima je u 2016. godini bilo 51 zainteresovanih usvojitelja. Međutim, realizovano je devet potpunih usvojenja i sedam nepotpunih - navode u Ombudsmanu.

Navode da je usvojenje, kao poseban oblik porodično-pravnog zbrinjavanja djeteta i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske brige, uređeno Porodičnim zakonom i da je postavljeno vrlo zahtjevno. Zahtjevna procedura je, kako kažu, razumljiva ako se ima u vidu ozbiljnost odnosa koji se usvojenjem uspostavlja.

Ombudsman za djecu je zaprimio prijavu kojom se ukazuje da su roditelji podnijeli zahtjev za potpuno usvojenje djeteta u preko 30 gradova Bosne i Hercegovine, u kojima su naveli da žele usvojiti dijete do tri godine starosti. Nakon toga roditelji su više puta pozivani na razgovor i upoznavanje od strane centara/službi za socijalni rad.

Početkom godine javljeno im je da u jednom od gradova ima dijete za usvojenje, a koga se majka odrekla i ostavila pri rođenju u porodilištu. Dijete je iz porodilišta prebačeno u bolnicu i jedan period boravilo je na bolničkom liječenju. Po završetku liječenja, dijete preuzimaju radnici centra i smještaju ga u hraniteljsku porodicu u namjeri da dijete u tojporodici boravi do momenta kada centar za socijalni rad odluči u koju će porodicu dijete biti smješteno u svrhu potpunog usvojenja.

Rješenjem centra dijete je smješteno u porodicu u svrhu potpunog usvojenja ali na period adaptacije. Uperiodu adaptacije roditelji su pribavili svu dokumentaciju koja je tražena i obezbijedili sva uvjerenja i potvrde potpune spremnosti i mogućnosti za potpuno usvojenje te su u tom periodu više puta provjeravani od strane centra za socijalni rad po pitanju stanja djeteta i uslova u kojima boravi. Nakon provjera centar je zaključio da su roditelji po svim pitanjima pokazali krajnju ozbiljnost i spremnost, da nisu uočene nikakve nepravilnosti u postupanju roditelja, te da je dijete napredovalo i da je sigurno.

Po isteku adaptacionog perioda roditelji su zatražili da se potvrdi rješenje o usvojenju saglasno Porodičnom zakonu ali su dobili negativan odgovor uz objašnjenje da im hraniteljska porodica stvara problem oko izuzimanja djeteta iz njihove porodice, te da prijete tužbom i smrću.

Usvojitelji smatraju da nije u interesu da dijete boravi u hraniteljskoj porodici koja je svojim ponašanjem i prijetnjama već dokazala da nije podobna za odgoj djeteta, niti da o njemu odlučuje biološka majka koja je već ranije ostavila dvojedjece iz prethodnog braka, koja su uz njenu saglasnost bila dodijeljena na staranje od strane centra.

- Stav Centra za socijalni rad je u jednom dijelu rješavanja navedenog problema bio da su problemi u vezi regulisanja statusa djeteta za sada od strane ovog organa neotklonjivi - opisao je Ombdusman za djecu samo jedan od primjera usvajanja djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA