Gnjatić: U septembru moguće povećanje plata prosvjetarima

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke u kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić izjavio je danas u Bijeljini da bi do povećanja plata u obrazovanju moglo doći, odnosno da se može očekivati ujednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

Gnjatić: U septembru moguće povećanje plata prosvjetarima

Gnjatić je nakon sjednice Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Bijeljina rekao da je razgovarano o veoma važnim temama, o mogućem povećanju plata, odnosno o ujednačavanju koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, o izmjenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora, te o još nekim pojedinačnim problemima u sindikalnim organizacijama.

On je podsjetio da ovih dana i predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik i premijer Željka Cvijanović govore o mogućem povećanju plata.

"I predsjednik i premijer Srpske u posljednje vrijeme govore o ovome, a mi imamo i memorandum o zajedničkim mjerama potpisan između premijera Željke Cvijanović i predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić u decembru prošle godine, gdje je jedna od tačaka ujednačavanje tih koeficijenata sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika", rekao je Gnjatić novinarima.

On je naveo da na osnovu potpisanog memoranduma proizilazi Akcioni plan u kojem piše da će doći do tih ujednačavanja u septembru ove godine.

"Činjenica je da bi došlo do svega ovog, Narodna skupština Republie Srpske mora da promijeni Zakon o platama. Mi imamo uvjeravanja da će biti održana još jedna sjednica Narodne skupštine Srpske u julu, što onda tehnički može da bude i realizovano", rekao je Gnjatić.

Predsjednik Regionalnog odbora obrazovanja, nauke u kulture Bijeljina Rade Simeunović upozorio je na problem "bijele kuge".

"Pošto su prosvjetari direktno vezani za rad sa djecom, a samo prošle školske godine zatvoreno je 15-ak škola zbog manjka djece, ne bismo željeli da se taj trend nastavi", rekao je Simeunović, podsjećajući da u posljednjih nekoliko godina nije zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

On je naveo da je prije dvije godine formirana komisija za borbu protiv "bijele kuge", te da se intenzivno radi i pregovara sa resornim ministarstvima u vezi sa rješavanjem tog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA