Bez dogovora u Sarajevu

  • BiH
  • 17. Nov 2011.

U Sarajevu još jedan neuspješan pokušaj dogovora oko formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH.

Bez dogovora u Sarajevu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik napustio je sastanak, rekavši da je srpska strana u razgovorima opet pokazala fleksibilnost, ali da se još jednom potvrdilo da je problem među partnerima u FBiH.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija optužio je lidere dva HDZ-a da formiranje Savjeta ministara uslovljavaju rekonstrukcijom Vlade FBiH.

Dodik je u izjavi za našu televiziju rekao, da je lider SDA Sulejman Tihić tokom sastanka pokušao da uvođenjem popisa stanovništva, razbije princip pariteta kao osnovu za formiranje Savjeta ministara BiH što je za srpsku stranu neprihvatljivo.

Prema riječima lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić pokazali fleksibilnost u razgovorima, ali da to nisu učinili lideri dva HDZ-a.

"Dodik i Bosić pokušali su u odnosu na početak sastanka da idu ka rješenju", pojasnio je Lagumdžija na konferenciji za novinare nakon što je otišao sa sastanka, i dodao, da je Dodik i otišao sa sastanka, a da su ostala četvorica lidera ostala da razgovaraju.

On smatra da treba raspisati vanredne izbore za nivo vlasti na nivou BiH, ukoliko u narednih 10 dana ne bude postignut dogovor.

Lagumdžija je naveo da je ponudio da u budućem Savjetu ministara BiH dva bloka dobiju po pet ministarskih mjesta od kojih jedan blok čine stranke oklupljenje oko "platforme" - SDP i SDA, a drugi ostale četiri stranke SNSD, SDS i oba HDZ-a, ali da to nisu prihvatili HDZ-ovi.

On je najavio da je SDP, ukoliko ne bude postignut dogovor o novom Savjetu ministara, spreman da se ne izjašnjava, odnosno ne bude ni za, ni protiv u Parlamentarnoj skupštini BiH o tri važna zakona - o državnoj pomoći, popisu stanovništva i vojnoj imovini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA