Džombić i Kasipović za reviziju imovine profesora

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, i Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, podržali su juče inicijativu Unije studenata RS, koja će do kraja ovog mjeseca od nadležnih institucija zatražiti da ispitaju na koji način su stekli imovinu profesori svih fakulteta u RS.

Džombić i Kasipović za reviziju imovine profesora

Premijer RS je rekao da je dobra prilika da na nekoj od narednih tematskih sjednica Vlade RS budu razmatrani problemi studenata u RS, uključujući i ovu tematiku.

Upitan podržava li inicijativu da bude ispitana na koji način su svi profesori stekli svoju imovinu, odgovorio je da to nije problem.

"Svi moramo imati transparentnu dostupnost svoje imovine i ne vidim razlog da to nemaju profesori i ostali državni službenici", kazao je Džombić.

Kasipović je takođe naglasio da podržava svaku inicijativu koja vodi prema regularnosti studiranja.

"Podržavam svako razmišljanje koje će spriječiti korupciju. Zalažem se, prije svega, da Univerzitet sam unutar sebe prepozna ljude koji su eventualno korumpirani, koji eventualno ne rade po zakonu odnosno propisima", naveo je Kasipović.

Podsjetimo, nakon što je Nikola Dronjak, član privremenog Upravnog odbora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS (VŠU RS), u intervjuu "Nezavisnim" ustvrdio da je na pojedinim fakultetima u Banjaluci prisutan niz nelegalnih radnji, i u Uniji studenata RS su se zapitali kako je moguće da "profesor, koji mjesečno zarađuje oko 2.000 maraka, ima dva stana u Beogradu, ili tri stana u Banjaluci, ili pak vile i ostale nekretnine".

Gordan Balaban, predsjednik Unije studenata RS, naveo je da su na Medicinskom fakultetu u Banjaluci "izraženi korupcija, kriminal, nepotizam, te favorizovanje različitih grupacija studenata".

Dan ranije je Dronjak rekao da na toj visokoškolskoj ustanovi postoje "VIP studenti, čiji su roditelji neko i nešto, pa polažu ispite za 20 dana, dok ostali uče pola godine ili godinu, a i to im nije uslov da će položiti ispit".

Zdenka Krivokuća, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, rekla je da će u vezi s izjavama Dronjka u "Nezavisnim" raspravljati Nastavno-naučno vijeće toga fakulteta.

Iz Policije RS su najavili da ćemo sutra dobiti odgovore na naš pisani upit, kojim smo, između ostalog, tražili informaciju o tome da li se i protiv koliko univerzitetskih profesora iz RS trenutno vode istrage.

Studenti, između ostalog, optužuju profesore da za polaganje ispita uzimaju i do 5.000 maraka, te da na pojedinim fakultetima u Banjaluci vlada korupcija i nepotizam. Prisutno je, kako tvrde budući diplomci, i omalovažavanje studenata, diskreditovanje, a tu su, naglašavaju, i razne seks afere koje nisu riješene.

 

Foto: Srna

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI