Prednosti školovanja u Rusiji i Ukrajini

Mladima iz Republike Srpske moglo bi da bude privlačno studiranje u Rusiji ili Ukrajini, koje finansiraju čak 75 odsto troškova stranih studenata, tako da je onima koji se odluče da u tim zemljama stiču visoko obrazovanje mjesečno potrebno 30 do 70 evra.

Prednosti školovanja u Rusiji i Ukrajini

Programe studiranja u Rusiji i Ukrajini studentima i srednjoškolcima u Banjaluci predstavili su članovi Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva "Bratstvo" i predstavnici Egida internešnela iz Beograda, centra za edukativni i studentski turizam specijalizovanog za programe studiranja u inostranstvu.

Predsjednik udruženja "Bratstvo" Rajko Ćulibrk najavio je da 3. maja naredne godine u Rusiju i Ukrajinu iz Banjaluke putuje druga grupa studenata. Prva grupa od 45 studenata, asistenata i profesora otišla je u avgustu ove godine. Dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović naglasio je da ovaj fakultet ima izuzetnu saradnju sa više pravnih fakulteta iz Rusije i Ukrajine i brojne potpisane sporazume. "Naši studenti imaju otvorena vrata mnogih svjetskih univerziteta, počev od Tokija, Pekinga, SAD.

Imamo dobru saradnju i sa mnogim evropskim univerzitetima i činimo sve da što veći broj naših studenata ode na te univerzitete, makar u studijsku posjetu. To je izuzetno značajno za obogaćivanje njihovog znanja i iskustva, ne samo iz oblasti koje izučavaju na svom fakultetu", rekao je Popović. On je rekao da je ove godine banjalučki Pravni fakultet, prvi na Balkanu, uveo i nastavni predmet Ruska pravna terminologija, tako da studenti, osim engleske pravne terminologije, mogu da izučavaju i rusku.

"U posljednje vrijeme sve je više i zapadnih zemalja na čijim se univerzitetima uvodi nastavni predmet ruski jezik ili ruska pravna terminologija. To je razumljivo jer je Ruska Federacija najveće tržište na svijetu sa ogromnim prirodnim resursima. Osim toga, dodatni razlog za uvođenje ovog predmeta su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi sa Rusima", rekao je Popović.

Popović je podsjetio da je u februaru ove godine boravio u Rusiji, gdje je održao predavanja na sedam najuglednijih univerziteta, uključujući i Lomonosov.Tamara Lukić, predstavnik Egide internešnela, istakla je da su mnogi mladi ljudi s ovih prostora zainteresovani za studijska putovanja u Ameriku, gdje mogu da savladaju jezik, dobiju neki sezonski posao i zarade za putovanje po toj velikoj zemlji.

Egida internešnel nudi stipendirano školovanje na više od 50 univerziteta u Rusiji i Ukrajini, i to na više od 450 različitih fakulteta i smjerova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI