Oko 50.000 radnika bez zdravstvenog osiguranja

Za oko 55.000 nosilaca osiguranja u RS u prva četiri mjeseca ove godine nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje, a od tog broja oko 50.000 su radnici, potvrđeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Oko 50.000 radnika bez zdravstvenog osiguranja
"U RS je na zdravstveno osiguranje ukupno prijavljeno 1.000.775 osiguranih lica, što uključuje nosioce osiguranja i članove njihove porodice. Od tog broja je 683.696 nosilaca osiguranja, dok su ostalo članovi njihovih porodica", navode u Fondu za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, osim za zasposlene, doprinose redovno nije plaćao i značajan broj poljoprivrednika. Podsjetili su da se za članove porodica koji su na osiguranje prijavljeni preko osiguranika ne plaćaju doprinosi.

"Takođe, za pojedine kategorije osiguranika se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica čak i kada za njih ili njihove nosioce osiguranja nisu uplaćeni doprinosi, npr. za trudnice i porodilje, lica starija od 65 godina, djecu do 15 godina, RVI, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa i drugih težih oboljenja", naglasili su u Fondu.

Napomenuli su da broj prijavljenih na zdravstveno osiguranje ne označava broj stanovnika RS, jer određeni procenat stanovništva nije prijavljen.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da Unija ne podržava neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

"Kada se kaže 'radnik' mora se naglasiti kojih radnika, jer to sigurno nisu radnici iz realno-privatnog sektora. Ako postoje takvi radnici, ne razumijem zašto ne odreaguje Poreska uprava RS, blokira takve firme", naglašava Škrebić.

Istakao je da Unija traži uvođenje finansijske discipline.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, istakla je da je nedopustivo da za 50.000 radnika nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje.

"Problem je pitanje javnih ustanova, pogotovo sektora zdravstva, gdje se radnicima koji rade u tom sektoru više godina duguju doprinosi, odnosno nisu im uplaćivani", rekla je Mišićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, pitanje je kako riješiti taj problem, a da radnici ne budu oštećeni i da s druge strane ostvare svoja zakonom zagarantovana prava.

"To da za 50.000 radnika u RS nisu uplaćivani doprinosi je ozbiljan podatak i nezamislivo je da toliki broj ljudi ne uživa ona prava koja je zaradio", upozorava Mišićeva.

Navela je da je to problem koji država mora rješavati i postavlja se pitanje kome treba poslodavac koji ne može da opstane na tržištu i ne ispunjava obaveze prema radnicima.

"Naš zahtjev je da Vlada, kada je u pitanju sektor zdravstva, taj problem riješi i da radnici više nemaju tu vrstu problema. Trenutno je rijetkost da se u realnom sektoru mogu naći radnici kojima nisu uplaćivani doprinosi, kao što je nekad bilo, i sada je to uglavnom javni sektor", kaže Mišićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA