Rukovanje Trampa i Putina u Helsinkiju bez osmeha

Ruski i američki predsednik su se sastali u predsedničkoj palati u Helsinkiju. Svet želi da vidi da se lepo slažemo, poručio je Tramp, dok je Putin rekao da je vreme da se razgovara o međusobnim odnosima i teškim multinacionalnim pitanjima. Trominutno rukovanje proteklo je bez osmeha, primećuju strani mediji.

Rukovanje Trampa i Putina u Helsinkiju bez osmeha

Kako ocenjuju svetski mediji, prvi bilateralni susret dvojice lidera je izgledao "tenzično", da je rukovanje trajalo oko tri sekunde, te da gotovo nije ni bilo osmeha.

U prvoj prokolarnoj izjavi Putin je dobio prednost i istakao je da mu je zadovoljstvo što je sreo Trampa, dok je američki predsednik čestitao kolegi na organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu i predstavi koju je prikazala ruska selekcija.

"Gledao sam malo... Sve je bilo divno urađeno. Imaćemo o mnogo čemu da razgovaramo, od trgovine, do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsednika Sija. Imamo sjajne mogućnosti zajedno, ali godinama nismo bili saglasni. Slaganje je dobra stvar, svet hoće da vidi to", rekao je Tramp."Tet-a-tet" sastanak Putina i Trampa se događa bez prisustva bilo kog drugog zvaničnika jedne ili druge države, pored njih u prostoriji su samo prevodioci.Američki mediji su naveli da je predsednik SAD izričito zahtevao da razgovoru ne prisustvuje niko više.

Dvojica svetskih lidera razgovaraju, oči u oči, u finskoj Predsedničkoj palati, zdanju iz 19. veka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.Od situacije na Bliskom istoku, pre svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gde istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko mešanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi...

Inače, samit u Helsinkiju biće četvrti susret predsednika Trampa i Putina od Trampove inauguracije u januaru 2017.

I mada neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja SAD i Rusije, drugi su i dalje pesimisti jer smatraju da normalizacija odnosa najviše zavisi od rašenja tri primarna pitanja: istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u američke izbore, nastavak sankcija Rusiji i pripajanje Krima Rusiji 2014 godine.I pre nego što je počeo da razgovara s Putinom, Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da odnosi SAF i Rusije nikada nisu bili gori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA