"Filip Moris" tužio Kanberu

Američki proizvođač duvanskih proizvoda "Filip Moris" tužio je australijsku vladu zbog usvajanja zakona o obaveznom izgledu pakovanja sa cigaretama koji stupa na snagu od decembra 2012. godine.

"Filip Moris" tužio Kanberu

Australijski parlament usvojio je zakon prema kojem svi duvanski proizvodi moraju biti prodavani u maslinasto zelenim pakovanjima sa gragičkim upozorenjima o štetnosti po zdravlje.

Kanbera navodi da je usvojeni zakon "jedan od najbitnijih zdravstvenih mjera koja je preduzeta u istoriji Australije".

Međutim, ogranak "Filip Morisa" za Aziju smatra da je time prekršen sporazum o bilateralnim investicijama.

Američka kompanija navodi da je zatražila arbitražu prema Sporazumu o bileralnim investicijama između Australije i Hong Konga.

Australijski ogranak američke kompanije, takođe je najavio pokretanje sličnog postupka.

Kompanija smatra da će joj uklanjanjem trgovinskih oznaka sa pakovanja duvanskih proizvoda biti umanjen profit i da će lažni artikli preplaviti tržište.

Australijski ministar za zdravlje Nikola Rokson rekla je da "dok se duvanska industrija bori za očuvanje svog profita, država se bori da zaštiti živote".

"Znamo da je pakovanje jedno od posljednjih moćnih tržišnih oruđa za duvanske kompanije za privlačenje novih pušača za njihove smrtonosne proizvode.

Ubuduće će pakovanja cigareta služiti samo kao podsjetnik o razornom uticaju duvana na ljudsko zdravlje", rekla je Roksonova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA