Ugljevik: Na rudarskom kopu istražuju fosilne ostatke

Površinski kop rudnika uglja u okviru Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" ponovo je i mjesto za naučno istraživanje, nakon što su ranije otkrivene nove fosilne vrste sitnih sisara i prateće faune, objavljeno je u listu preduzeća.

Ugljevik: Na rudarskom kopu istražuju fosilne ostatke

Na dijelovima površinskog kopa "Bogutovo Selo" krajem juna vršena su paleontološka istraživanja, a ekipu istraživača činili su muzejski savjetnik Zoran Marković i viši geološki preparator iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Miloš Milivojević, te geolozi sa Utrehtskog univerziteta iz Holandije Vilma Veles, Endrju van de Verd, Bert van der Cvan i Elen Maršalverd.

Isti radovi s ciljem utvrđivanja geološke starosti slojeva vršeni su i tokom 2004. i 2005. godine, kada su otkrivene nove fosilne vrste sitnih sisara, kako i prateće faune, a ovogodišnja istraživanja nastavak su tih radova.

Aktivnosti u kopu podrazumijevale su uzimanje uzoraka za kasnije ispiranje i izdvajanje fosilnih ostataka.

U tekstu se navodi da je respektabilnoj ekipi istraživača svu neophodnu pomoć pružila Geološka služba Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik".

"Velika zainteresovanost stranih univerziteta za površinski kop `Bogutovo Selo` ukazuje na ogroman naučni značaj našeg kopa koji predstavlja bogatstvo kako u ekonomskom, tako i u naučnoistraživačkom smislu", zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA