FOTO Ljetne večeri u Janji - praznik kulture i gastronomije

  • TURIZAM
  • 17. Aug 2018.

Kako bi oživjela kulturni život u maloj sredini, Mjesna zajednica Janja osmislila je manifestaciju "Ljetne večeri" koja svojim sadržajem predstavlja simbiozu tradicionalnog i modernog.

Prve "Ljetne večeri" su održane 2005. godine i trajale su po 15 dana. Nakon određenog vremena ova manifestacija se ustalila na osam do deset dana, a poslednjih godina uvijek počinje u prvoj sedmici mjeseca avgusta.

Osim Savjeta MZ Janja, glavni nosioci cjelokupne organizacije su istovremeno BZK "Preporod" i Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "Mula Alija Sadiković", čiji su članovi, vođeni željom da javnosti prikažu vrijednost onoga što rade u okviru svojih udruženja, iz godine u godine ulagali ogroman trud kako bi obogatili sadržaj "Ljetnih večeri".

Ova već tradicionalna manifestacija osmišljena je tako da posjetiocima u nekoliko avgustovskih dana ponudi kulturno - sportski program koji će zainteresovati sve generacije stanovništva, ne samo MZ Janje nego i okruženja.

Međutim, pošto se Ljetne večeri organizuju u periodu godišnjih odmora i velike posjete naše dijaspore, ovu manifestaciju vrlo rado isprate i ljudi koji su rodom iz ovih krajeva, ali koje je život odveo na različite strane svijeta.

Sadržaj Ljetnih večeri možda se iz godine u godinu mijenja, ali ono što je ustaljeno jeste program zvaničnog otvaranja ove manifestacije, koje se svake godine održava u Domu kulture. Prisutnima se te večeri kroz prigodan program predstavljaju brojna kulturno-umjetnička društva iz zemlje i regiona: Sandžaka, Hrvatske, Turske i mnogih drugih zemalja učesnica.

Ono što je tradicionalno jeste duhovno veče koje se održava uvijek 7. avgusta, kada nastupaju članovi BKUD iz Janje. Tog datuma, posjetioci imaju priliku da uživaju u slavopoju bošnjačkog hora, a to veče je poznato kao Veče Ilahija i Kasida.

Tokom trajanja "Ljetnih večeri", publika ima priliku da prisustvuje brojnim književnim susretima na kojima se oživljavaju ličnosti koje su svojim radom proslavile svoje rodno mjesto, poput, Mule Alije Sadikovića, prvog upravitelja janjarske Medrese, koji je rodonačelnik kulturnog života u svojoj zajednici ili dr Hamdije Ćemerlića koji je tvorac prvog Ustava bivše SFRJ. Takođe, velika pažnja se poklanja umjetnicima kao što je Zekerijah Đezić, čuveni pjevač sevdalinki.

Omaž pomenutim ličnostima i mnogim drugim koji vode porijeklo iz MZ Janje predstavlja pokušaj današnjeg naraštaja da prošlost otrgne od zaborava.

Osim književnih večeri, podjednako se poklanja pažnja i promocijama knjiga članova Udruženja "Preporod" ali i aktuelnih bosanskohercegovačkih autora, poput našeg hroničara Jusufa Trbića, ali i Nedžada Ibrišimovića, koji je svojevremeno izjavio da je tokom promocije svojih književnih djela u Janji prodao više knjiga nego u Sarajevu, što dovoljno govori koliko je lokalno stanovništvo "gladno" literarnog štiva, i uopšte kulture ovog podneblja.

Pored događaja namijenjenih za ljubitelje pisane riječi, tokom Ljetnih večeri vizuelna umjetnost zauzima važno mjesto.

Godinama unazad publika ima priliku da uživa u izložbama poznatih slikara Senada Hadžića, Asima Osmanbašića i mnogih drugih.

Među prvim izložbama bila je i zapažena postavka starih fotografija koja vjerodostojno prikazuje život i običaje Janje i njenih mještana, a koju su zbog svoje neprocijenjive vrijednosti, organizatori, s' vremena na vrijeme, uvrštavali u program.

U okviru Ljetnih večeri istovremeno se obilježava i 8. avgust - Dan MZ Janja, istorijski datum u borbi protiv fašizma, koji je kroz ovu manifestaciju prvi put oživljen 2007. godine.

Od tada, svakog avgusta, posjetioci imaju mogućnost ne samo da uživaju u kulturno-sportskim dešavanjima, nego da se upoznaju sa bogatom gastro ponudom ovoga kraja, ali i da na mnogobrojnim štandovima na obali rijeke Drine, pazare domaće proizvode, poput meda, raznovrsnog voća i povrća, domaćih slatkiša.

Zanimljivo da su organizatori u prezentaciji domaće kuhinje spojili ugodno sa korisnim, pa su tako prošle godine organizovali predavanje o zdravoj ishrani, a istovremeno i održali izložbu autohtonih jela koja je izazvala ogromnu pažnju.

Ovaj dio Ljetnih večeri ne bi bio uspješan bez učešća lokalnog Ribolovačkog i Lovačkog udruženja ali i vrijednih i maštovitih ruku žena, članica Udruženja žena iz Janje, koje za vrijeme manifestacije gostima prikažu svoje umijeće u vidu živopisnih rukotvorina, modernih tehnika oslikavanja i dekorisanja ukrasnih i odijevnih predmeta ali i tradicionalnih zanata iz ovih krajeva.

MZ Janja koja, iako ima samo 6.000 stanovnika, u vrijeme trajanja Ljetnih večeri može da se pohvali velikom posjetom i atraktivnom ponudom koja će zadovoljiti ukus svih gostiju, a organizatorima postaviti zadatak za narednu godinu da osmisle još bolji i kvalitetniji sadržaj za svoje posjetioce tokom mjeseca avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA