Raul Kastro uveo Kubancima slobodu kretanja po ostrvu

Kubanske vlasti modifikovale su propis koji ograničava kretanje po toj zemlji, smanjivši birokratske prepreke za selidbu u Havanu državljana koji imaju rodbinu u prestonici.

Raul Kastro uveo Kubancima slobodu kretanja po ostrvu

Supruge, deca, roditelji, unuci i braća i sestre Kubanaca sa prebivalištem u Havani više neće morati da traže dozvolu za putovanje u prestonicu, proizilazi iz dekreta objavljenog u vladinom listu "Ofišal gazet" koji prati nove zakone.

Novi propis ne odnosi se na putovanja u inostranstvo. Mera, koju je potpisao kubanski predsednik Raul Kastro, delimično menja kontroverzni zakon po kojem osobe koje pri legitimisanju u Havani ne mogu da dokažu da imaju legalno prebivalište ili zvaničan razlog za boravak u tom gradu mogu da budu vraćene kući i novčano kažnjene.

Propisi o kretanju u zemlji usvojeni su 1990-ih godina, kada je raspad Sovjetskog Saveza, najvećeg dobročinitelja i trgovinskog partnera Kube, doveo do teške ekonomske krize. Cilj je bio da se izbegne velika ekonomska migracija u Havanu, u kojoj se nalazi veliki deo kubanske industrije i turističkih centara.

Kuba sprovodi ekonomske reforme u okviru kojih su procvetali mali privatni biznisi, a vlada je dozvolila i slobodnu prodaju kuća i automobila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI