Stručno predavanje u Domu Zdravlja Bijeljina

Kao važan dio projekta istraživanja uzroka koji dovodi do oboljevanja od balkanske endemske nefropatije, danas je u Domu zdravlja Bijeljina održano stručno predavanje za ljekare zaposlene u ovoj ustanovi.

Stručno predavanje u Domu Zdravlja Bijeljina

Predavači su bile profesorke sa Medicinskog fakulteta u Beogradu Prof.dr Ljubica Đukanović i Prof.dr Vesna Ležaić, kao i Dr Ljiljana Lukić.

Pomenuto istraživanje se realizuje u saradnji Medicinskog fakulteta u Foči i Doma zdravlja Bijeljina.

Lica kod kojih se prilikom analize uzoraka krvi i urina dobije patološki nalaz biće kontaktirana od timova Doma zdravlja Bijeljina pod čijim nadzorom će se započeti potrebno liječenje.

Predavanja, kao što je ovo koje je održano danas, imaju za cilj da pacijenti u našoj ustanovi dobiju što kvalitetniji tretman.

Incidenca endemske nefropatije kod bolesnika Dijaliznog centra u Bijeljini poslednjih 11 godina praćenja je ujednačena, stabilna, to jeste ne povećava se - rekla je danas prim.dr Ljiljana Lukić iz Dijaliznog centra u Bijeljini.

U ovom centru se hemodijalizom sada liječi oko 280 bolesnika, od čega je 64 odsto s endemskom nefropatijom - rekla je ona tokom predavanja o endemskoj nefropatiji, koje je organizovano za zaposlene u bijeljinskom Domu zdravlja.

Prof.dr Ljubica Đukanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Foči rekla je da se na području Bijeljine već tri godine provode terenska ispitivanja s ciljem ranog otkrivanja ne samo endemske nefropatije, već i drugih bubrežne bolesti koje su posljedica dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Prof. dr Višnja Ležaić sa Nefrološke klinike Kliničkog centra u Beogradu obrazložila je da se edukacijom ljekara opšte medicine čine napori u sprečavanju ulaska bolesnika u krajnju fazu bubrežne bolesti.

Direktor Doma zdravlja dr Zlatko Maksimović rekao je da se sve više ulaže u usavršavanje kadra i da su stručna predavanja skoro svakodnevna u ovoj ustanovi.

Endemska nefropatija je bolest hronične bubrežne slabosti i podrazumijeva liječenje konzervativnim mjerama ili hemoterapijom ukoliko se bolest ne može držati pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    20°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

63 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI