Novi zakon o pravima boraca nedorečen

Bijeljinska Boračka organizacija očekuje da Boračka organizacije Republike Srpske (RS) uskrati saglasnost na Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, jer je, kako smatraju, ostao nedorečen.

Novi zakon o pravima boraca nedorečen

Sekretar Boračke organizacije Bijeljina Radan Ostojić kaže da su od 28 boračkih prava samo tri jasno uređena nacrtom ovog zakona, dok su 25 "mrtvo slovo na papiru".

"Tražimo da osnovica za obračun primanja boračke kategorije bude prosječna neto plata ostvarena u RS u prethodnoj godini prema podacima Zavoda za statistiku RS", rekao je Ostojić novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković kaže da su prava demobilisanih boraca penzionera potpuno ukinuta u normativnom smislu, jer nisu izmještena iz važećeg zakona o PIO u ovaj nacrt zakona kako je bilo dogovoreno, niti su ugrađena u zakon o penzionom i invaliskom osiguranju.

Predsjednik Skupštine bijeljinske Boračke organizacije Zoran Miljanović rekao je da bi odredbe o besplatnom liječenju boračke populacije trebalo uvrstiti u važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

"Isto tako u važeći Zakon o radu trebalo bi unijeti odredbe o prioritetnom zapošljavanje boračke populacije", rekao je Miljanović.

Boračka organizacija Bijeljina traži uvođenje prava porodice umrlog na naknadu troškova sahrane, te prenošenje nadležnosti za izdavanje potvrda boračkoj populaciji sa resornog ministarstava na opštinske boračke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 08:00

    18°C
  • 11:00

    19°C
  • 14:00

    22°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

315 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI