Bijeljina dobila još tri grada pobratima

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je sinoć prijem za oko 20 delegacija gradova pobratima i prijateljskih gradova, kao i za predstavnike diplomatskog kora koji su došli u Bijeljinu uoči 9. avgusta - Dana Svetog Pantelejmona.

BIJELJINA

- Večeras je sa nama 20 delegacija gradova pobratima i prijateljskih gradova, a sutra na Dan slave očekujemo još pet delegacija, koji će biti naši gosti na tradicionalnom lomljenju slavskog kolača na slavskom ručku. Naša su nastojanja da Bijeljinu napravimo otvorenim i prepoznatljivim Gradom, koji ima prijatelje u svijetu - naveo je Mićić, koji se zahvalio gostima što su uveličali praznične dane u Bijeljini.

Mićić je naglasio da je Bijeljina potpisala povelju o bratimljenju sa još tri grada - Leskovcem iz Srbije, ekonomski razvijenim Gradom Brašov iz srca Rumunije, te sa ruskim Gradom Azovom, udaljenim nekoliko hiljada kilometara, na rijeci Don.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je i kum slave, istakao je da su dva grada bratimljenjem napravila konekciju u svim sferama života, napominjući da je ovaj Grad u Srbiji poznat po velikim energetskim potencijalima.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrijevski istakao je da dolazi iz opštine koja je jedna od najvećih u Makedoniji, koja čvrsto korača na evropskom putu, te da to želi i svim građanima Bijeljine i Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je takođe prisustvovao prijemu, naveo je da je ovo poruka dobre saradnje, te napomenuo da su Banjaluka i Bijeljina prošle, a posebno ove godine intenzivirali saradnju.

- Osim saradnje nas gradonačelnika, ona je proširena i na gradske uprave i njihove načelnike - dodao je Radojičić, ističući da je za Republiku Srpsku naročito važna saradnja dva najveća grada u kojima je više od četvrtine njenog stanovništva i većina privrede, univerziteti, kao i kulturne institucije.

Generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić naveo je da je pozitivno iznenađen razvojem Bijeljine, koja može poslužiti kao primjer ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Gradski menadžer Miloš Stevanović istakao je je da je Bijeljina počastvovana činjenicom da je postala centar diplomatskih aktivnosti, dodajući da je osim konzula Nikolića, na prijemu i ambasador Indije u BiH Raul Čabra.

- Uspostavili smo kvalitetnu saradnju sa Indijom u kulturnom, a uskoro i u privrednom pogledu - naveo je Stevanović. Čabra je naveo da je počestvovan boravkom u Bijeljini i dodao da je ovo njegova prva posjeta ovom Gradu.

- Jutros sam razgovarao sa gradonačelnikom Mićićem o brojnim oblastima u kojima možemo sarađivati, te da još jače gradimo odnose koji postoje već decenijama - dodao je Čabra, najavljujući za sledeći mjesec u Bijeljini indijsko kulturno veče.