Sveštenik iz Dvorova šahistima iz Foče platio troškove takmičenja na Prvenstvu RS

Zahvaljujući svom dobrotvoru, koji im je ustupio kuću na korišćenje i uplatio im kotizaciju za takmičenje, šahisti iz Foče nastupili su na ekipnom Prvenstvu Republike Srpske u Bijeljini, na kojem su osvojili treće mjesto.

BIJELJINA
Kao što je to činio i ranije, pravoslavni sveštenik iz Dvorova, protojerej-stavrofor Milan Ivanović preuzeo je troškove učešća fočanskih šahista na petodnevnom Prvenstvu Republike Srpske i još jednom im omogućio da pokažu talenat i znanje u igri na 64 polja.

Trener mladih šahista iz Foče i vjeroučitelj u Osnovnoj školi "Veselin Masleša" Radan Mimić kaže da je sveštenik Ivanović i ovoga puta pokazao da ima veliko srce.

- Uplatio je 70 KM kotizacije za nastup naših šahista u Bijeljini i obezbijedio nam je smještaj, ustupivši nam kompletnu kuću, a bio nam je i velika moralna podrška tokom svih pet dana prvenstva - kaže Mimić.

On kaže da šahisti iz Foče, članovi šahovske sekcije Osnovne škole "Veselin Masleša", nastupaju za klub iz Dvorova, koji vodi sveštenik Ivanović, jer nisu u mogućnosti da plate godišnju kotizaciju od 300 KM za registraciju fočanskog šahovskog kluba.

Na ekipnom Prvenstvu Republike Srpske iz Foče su učestvovali Veljko Mališ, Milomir Golubović, Miljana Golubović, Ognjen Jojić, Sofija Mimić i Lazar Mimić, koji su nakon odigranih sedam kola zauzeli treće mjesto, iza šahovskih klubova iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

Uoči ekipnog odigrano je i prvenstvo u ubrzanom šahu povodom Dana Bijeljine, na kojem su takmičari iz Foče osvojili tri medalje - jedno zlato i dvije bronze.

Miljana Golubović je bila prva, a Lazar i Sofija Mimić treći u svojim kategorijama.

Golubovićeva je aktuelna šampionka Srpske i vicešampionka BiH u kategoriji do 14 godina, a odličnim rezultatima izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u oktobru u Grčkoj.

Trener Mimić kaže da je pitanje da li će uspjeti da obezbijede neophodna sredstva za njeno učešće na svjetskoj smotri najboljih šahista.