Svjedok ponovio detalje stravičnog zločina

U nastavku suđenja Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću za ubistvo srpskog civila u srebreničkom selu Ratkovići u junu 1992. godine, danas je pred bijeljinskim Okružnim sudom po treći put ispitan svjedok Staniša Stevanović, koji je ponovio detalje stravičnog zločina.

Svjedok ponovio detalje stravičnog zločina

On je detaljno opisao napad na ovo selo u ljeto 1992. godine te kako su četvorica naoružanih komšija muslimana upali u kuću Stojana Stevanovića, izukli ga i zaklali, a potom mu odsjekli polni organ i stavili ga usta, te izboli nožem u predjelu očiju.

Prema riječima svjedoka, ubijeni Stojan bio je u civilu, nije imao oružje i pokušao je da bježi.

Staništa Stevanović, koji je sve posmatrao sa 50-ak metara udaljenosti, skriven u grmlju iznad kuće, rekao je da vidio Salihovića, koji mu je bio okrenut leđima, Jakubovića okrenutog licem, kao i Fikreta Šečića.

On je ispričao da su u Ratkovićima sa svih devet zaselaka živjeli Srbi, a u selima koja su ih okruživala muslimani.

Staniša Stevanović, koji je rođak ubijenog Stojana, je o zločinima nad Srbima u području Srebrenice svjedočio i u Hagu na suđenju Naseru Oriću.

Optuženi: Huso Salihović i Ibro Jakubović

U toku ispitivanja branioca optužbe Mensura Radončića, Stevanović je rekao da se na 15 minuta povukao iz šipražja i otišao do prvih komšija u susjednom zaseoku kako bi se vratili po Stojana i odnijeli njegovo tijelo.

Radončić je rekao novinarima nakon suđenja da je ovaj proces u potpunosti zasnovan na izjavi svjedoka Staniše Stavanovića, a da optužba previđa da su iskazi svjedoka "u potpunoj koliziji sa materijanim dokazima koje je odbrana Jakubovića i Salihovića prikupila".

On smatra da se događaj nikako nije mogao dogoditi na način na koji je svjedok ispričao, niti kako optužnica tereti Jakubovića i Salihovića.

Proces će biti nastavljen u ponedjeljak, 19. decembra, sa početkom u 10.00 časova, kada će svjedočiti sam optuženi, a i tužilac Nebojša Jovanović najavio je nove dokaze optužbe putem novih svjedoka.

Suđenje u ovom predmetu počelo je prije godinu i po i do sada je održano deset ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    17°C
  • 11:00

    20°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

63 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI