Prikupljena sredstva ali još nema dozvole za rad

Direktorka organizacije žena "Lara" Radmila Žigić rekla je da su prikupljena sredstva za otvaranje Sigurne kuće za žene i djecu u Bijeljini koja bi pokrivala devet lokalnih zajednica, ali da opština još nije izdala dozvolu za rad, jer je izostala saglasnost resornog ministarstva.

Prikupljena sredstva ali još nema dozvole za rad

"Kampanja prikupljanja sredstava za otvaranje Sigurne kuće je realizovana i sa oko 300.000 KM smo uspjeli obezbijediti objekat, opremu i osoblje za neophodno funkcionisanje Sigurne kuće", navela je ona na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema njenim riječima, opština Bijeljina nije izdala dozvolu za njen rad budući da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite odbilo da izda prethodnu saglasnost.

"Uprkos tome što je ova organizacija ispunila pravilnik i uslove za otvaranje, Ministarstvo je odbilo da izda dozvolu, jer nije ubijeđeno da je Bijeljini Sigurna kuća potrebna ", rekla je direktorka "Lare".

Ona je za sutra u podne najavila prikupljanje potpisa građana u centru grada za peticiju koja će biti proslijeđena Ministarstvu s cilju mijenjanja njihove odluke. U ovoj organizaciji ističu da bi otvaranjem Sigurne kuće Bijeljina pokazala da je zajednica u kojoj se nasilje neće tolerisati i da žrtve neće ostati nezaštićene.

Sigurna kuća u Bijeljini rađena je za regiju koja obuhvata ukupno devet opština, koje su i u nadležnosti CJB u ovom gradu.

"Svjetska statistika pokazuje da svaka peta žena trpi nasilje i kod nas situacija nije nije bolja u odnosu na evropske zemlje ili Srbiju gdje je da je oko 40 odsto žena izloženo porodičnom nasilju", rekala je Žigić.

Ona je navela podataka da je u RS u posljednjih deset godina ubijeno 106 žena u okviru bračnih ili partnerskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 08:00

    19°C
  • 11:00

    21°C
  • 14:00

    23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

315 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI