Brnjice za pse obavezne, kazne do 900KM!

Na ulazu u gradski park u Bijeljini od nedavno su postavljene table na kojima stoji upozorenje da je stavljanje brnjice za pse obavezno.

Brnjice za pse obavezne, kazne do 900KM!
U BiH ne postoji jedinstveni pravilnik kojim se reguliše koji pas mora imati zaštitnu masku, već ta pravila propisuju lokalne zajednice.

- U skladu sa Odlukom o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine, a koju donose organi lokalne samouprave, izvođenje opasnog psa na javne površine dozvoljeno je jedino sa brnjicom i na povocu i u prisustvu vlasnika. U Službenom glasniku Grada Bijeljina od 30. decembra 2013. godine je objavljeno da Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine određuje javne površine na kojima je dozvoljeno puštati pse da se bez povoca slobodno kreću i iste označiti odgovarajućim znakom, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević za Bijeljina danas.

Inicijativa vlasnika i ljubitelja pasa okupljenih na facebook grupi „Čopor" za uređenje parka u kojem bi mogli slobodno da treniraju i uživaju u igri sa svojim ljubimcima, nikada nije realizovana, pa se često vlasnici sa svojim ljubimcima odlučuju za šetnju baš u gradskom parku.

U Bijeljini su rijetki slučajevi da vlasnički psi napadaju prolaznike, ali je ipak bilo primjedbi građana, jer gotovo ni jedan pas nema brnjicu i često se puštaju sa povoca.

Inače, stručnjaci smatraju da se pravila o obaveznoj brnjici trebaju određivati na osnovu veličine, a ne rase pasa, pa tako u istom Službenom glasniku iz 2014. godine stoji:

„Pod pojmom opasnog psa smatra se bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čovjeka ili drugog psa i nanijela mu tjelesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka rase pitbul terijer ili mješanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i minibul terijer ili mješanac tih rasa." Kao i „Potencijalno opasan pas je pas obučen za čuvanje imovine ili kao tjelesni čuvar, te svi psi srednjeg rasta (visini 55 cm mjereno u visini grebena) i veliki psi".

Držanje opasnih životinja bez nadzora iz djelokruga policije MUP-a RS regulisano je članom 30. Zakona o javnom redu i miru.

- U Službenom glasniku broj 11/15 stoji da "Ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži ili vodi opasne životinje koje drugog mogu da prestraše ili povrijede, ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900KM", reklu su nam u PU Bijeljina.

Iako su novčane kazne visoke, vlasnici pasa se i dalje ne obaziru na upozorenja, a da li će mjere biti samo preventivne i završavati se samo na upozorenjima, ostaje da vidimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA