Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE Ugljevik

Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova na Rudniku i termoelektrani Ugljevik predstavlja jedan od najvećih i najznačajnijih ekoloških projekata u regiji.

Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE Ugljevik
Novac za investiciju, vrijednu 80 miliona evra, obezbjeđen je iz kredita japanske Agencije za međunarodnu saradnju i investicije. Projekat se realizuje zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Ministarstvu industrije i energetike i od ogromnog je ekološkog značaja, jer će smanjiti zagađenje vazduha i produžiti vijek termoelektrane najmanje za dvije decenije.

Na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik, realizovano je 49 odsto planiranih radova. Nakon građevinskih radova, koji su pri kraju, slijedi montaža mašinske opreme da bi postrojenje bilo pušteno u probni rad u maju iduće godine. U vrijeme kada je ugljevička termoelektrana počela sa radom važili su manje strožiji zakoni u oblasti zaštite životne sredine. Tada je kao jedina moguća zaštita od emisije štetnih gasova izgrađen dimnjak, visine 310 metara, iz koga se ispušta dim koji se ne zadržava samo na našem području već se štetni gasovi prenose preko granica na šire područje Evrope.

Posljednjih godina je utvrđeno da dimnjak riješava samo zaštitu na lokalnom nivou, ali ne i dalje. Poznato je i da se za proizvodnju električne energije u Ugljeviku koristi ugalj sa visokim sadržajem sumpora, koji se kreće od 3,5 do 5 procenata, a emisija sumpornih oksida u vazduhu je značajno veća od dozvoljene. Emisija štetnih sumpornih oksida sada je oko 20.000 miligrama po kubnom metru dima, što je više od 100.000 tona na godišnjem nivou.

Prema studiji opravdanosti, koju je uradila japanska banka, moguće je uraditi redukciju emisije sumpornih oksida do 98,4 odsto, što znači da bi emisija štetnih gasova bila oko 400 miligrama po kubnom metru, što je dozvoljeno domaćim i evropskim zakonima za postrojenja koja su izgrađena u ranijem periodu.

Ugovorom o energiji za jugoistočnu Evropu i pravilima Evropske unije o integralnoj zaštiti životne sredine predviđeno je da se zatvore svi proizvodni pogoni koji se ne uklapaju u stroge evropske ekološke standarde.

Zlatko Malović, menadžer na izgradnji projekta odsumporavanja dimnih gasova kaže da se izgradnjom ovog sistema otklanja stalna prijetnja da bi zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda ova termoelektrana mogla biti zatvorena.

- Ovo postrojenje će omogućiti da emisija sumpor dioksida za 80 puta bude manje nego u ovom trenutku - ističe Malović.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović kaže da se ovim projektom ispunjavaju i obaveze prema energetskoj zajednici, koje je RS preuzela međunarodnim ugovorom.

- Mi kao društveno odgovorno preduzeće vodimo računa i o zaštiti zdravlja stanovnika, ali i životne sredine - naglasio je Popović.

On dodaje da bi se smanjile i negativne posljedice po životnu sredinu koje uzrokuje eksploatacija uglja, kontinuirano se radi na ekološkom odlaganju otpada i rekultivaciji terena za šta se godišnje izdvaja prosječno oko milion maraka.

Proizvodiće 500.000 tona gipsa

Odsumporavanje dimnih gasova, koji se ispuštaju iz ugljevičke termoelektrane, obavljaće se mokrim krečnjačkim postupkom. Kao nusproizvod ovog postupka godišnje će se proizvoditi oko 500.000 tona gipsa. Prošle godine izgrađeni su i elektrofilteri za eliminaciju čvrstih čestica čađi, vrijednosti 20 miliona KM. RiTE Ugljevik u prvom polugodištu premašio je planiranu proizvodnju električne energije sa 103 procenta, a eksploataciju uglja sa 106 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA