SAD podržale demonstrante u Egiptu

SAD su ponovo izrazile podršku nezadovoljnim Egipćanima koji traže jednostavniju i bržu tranziciju u demokratiju posle obaranja predsednika Hosnija Mubaraka u februaru ove godine.

SAD podržale demonstrante u Egiptu

„SAD će nastaviti da pružaju podršku Egipćanima u izgradnji demokratije koja priliči slavnoj istoriji njihove zemlje", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Saopštenje je izdato dok demonstranti na kairskom Trgu Tahrir danima uporno ponavljaju da neće otići dok vladajući vojni savet, koji je nasledio Mubaraka, ne preda vlast civilnom predsedničkom savetu. „SAD čvrsto veruju da na novu egipatsku vladu odmah moraju da budu preneta stvarna ovlašćenja", navodi se u saopštenju Bele kuće.

„Verujemo da potpun prenos vlasti na civilnu vladu mora da se dogodi na pravedan i sveobuhvatan način koji odgovara legitimnim težnjama Egipćana i što je pre moguće", dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Egipatske vojne vlasti odbile su zahteve demonstranata da odmah predaju vlast i juče saopštile da će prvi krug parlamentarnih izbora početi sledeće nedelje, kao što je planirano, uprkos sukoba u Kairu i drugim gradovima u kojima je poginulo više desetina ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI