Zelena pijaca do narednog ljeta po ugledu na velike centre

Novi urbanistički plan Zelene pijace u Bijeljini biće završen uskoro, nakon čega će početi i prvi radovi na uređenju ovog prostora.

Zelena pijaca do narednog ljeta po ugledu na velike centre

O novom izgledu Zelene pijace u Bijeljini govori se već decenijama, ali kako je za kompletnu rekonstrukciju ovog prostora potrebno oko tri miliona maraka, do sada nije bilo mogućnosti. Uprava preduzeća "Komunalac" uz podršku gradske uprave najavljuje završetak ovog projekta do narednog ljeta.

Akcionarsko društvo "Komunalac" gazduje gradskom pijacom sa oko 300 tezgi. Godišnje se u prosjeku od naplate zakupnina naplati oko 280.000 KM. Direktor preduzeća Milenko Vićanović objašnjava da će dio ovih sredstva biti usmjeren na uređenje prostora.

- Samo za izradu urbanističkog plana preduzeće je obezbjedilo 50.000 KM, a u ovaj posao se ušlo nakon odluke Skupštine akcionara preduzeća, pojašnjava. Trudimo se da obezbjedimo što bolje uslove prodavcima na Zelenoj pijaci. Prije par godina uradili smo rekonstrukciju vodovodne i hidrantne mreže i popločavanje unutrašnjosti zelene pijace. Natkrili smo postojeće i zamijenili dotrajale tezge, nabavili rashladne vitrine za mlijeko i mliječne proizvode. Redovno peremo prostor, vršimo deratizaciju, dezinskeciju. Rekonstrukcijom ćemo urediti ovaj prostor po ugledu na velike centre - kaže Vićanović.

Prodavci smatraju da je, imajući u vidu cijenu zakupnine, ovaj prostor trebalo i ranije urediti. Bijeljinka Olenija Trifković već godinama na bijeljinskoj zelenoj pijaci prodaje voće i povrće.

- Zakupnina tezge košta od 275 do 400 KM. Nažalost, sve teže je zaraditi toliko da bi se ovaj posao isplatio. Ponuda velika, a mušterija sve manje. Mnogo marketa i tržnih centara, a skoro svaka prodavnica drži voće i povrće. Ali izbora nemamo - kaže ova prodavačica.

Ona ističe da odobrava planirane radove na uređenju pijace, ali apeluje i da menadžment "Komunalca" da razmisli o angažovanju noćnog čuvara kako ne bismo strahovali za robu koju ostavljamo.

I kupci smatraju da bi ovaj prostor trebalo urediti po ugledu na gradove u okruženju.

- Gradovi poput Banjaluke imaju natkrivenu tržnicu. Onda ni kiša, ni snijeg, ni sunce, ne smetaju toliko kupcima, ali ni prodavcima. Lijep je ovo prostor, samo ga treba urediti. I dobra je ponuda voća i povrća. Cijene kako kada, ali uvijek se može naći nešto povoljno - kaže Bijeljinka Dragana Sekanić.

Nelojalnu konkurenciju zakupcima tezgi predstavlju prodavci koji robu prodaju na ulazu i izlazu sa pijace, ali se ovaj problem rješava zahvaljujući pojačanom angažovanju nadležnih inspekcija i službi. Posljednjih godina je izmjenom režima saobraćaja olakšan i prilaz vlasnicima tezgi i kupcima.

Pazarni dani utorak i petak

Prva Zelena pijaca u Bijeljini, na raskrsnici kod današnje Robne kuće u Bijeljini, uspostavljena je prvim opštinskim statutom koji je donet 18. marta 1879. godine i kojim su za pazarne dane određeni utorak i petak. Na sadašnju lokaciju Zelena pijaca, izmeštana je sukcesivno od 1948. Posle požara, drveni ulaz u pijacu je zamenjen zidanim objektom. Od tada njen izgled nije bitnije mijenjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

140 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI