Sudski izvršitelji plene od automobila do steonih krava

Da je ekonomska kriza mnogima zagorčala život, potvrđuju i sudske odluke o zapleni imovine u izvršnim i sudskim postupcima.

Sudski izvršitelji plene od automobila do steonih krava

Od stranaka koje ne mogu da plate dospele kazne, rate za kredite ili račune za komunalije, sudski izvršitelji plene televizore, frižidere, ugaone garniture, trpezarijske stolove, komode, kauče, računare, šporete i drugo pokućstvo.

Na oglasnim tablama ispred Osnovnog suda u Bijeljini mogu se videti i neobične sudske odluke o plenidbi pumpi za zalivanje povrća, sušara za duvan, muških odela, pa čak i steonih krava.

Građani se zadužuju kod mikrokreditnih organizacija i banaka, te u nemogućnosti da vrate pozajmljeni novac dolaze u neprijatne situacije, kada sudski izvršitelji počinju popisivati imovinu. U nekim slučajevima postiže se dogovor, pa se sporni dug otplaćuje na dve, tri ili više mesečnih rata. Ako dogovora nema, sledi plenidba, a ako ni to nije moguće, obustavlja se izvršni postupak i definiše se novi sudski predlog.

Alija Zvizdić, predsednik Osnovnog suda u Bijeljini, kaže da su početkom 2010. godine uspostavljena dva sudska depoa za smeštaj predmeta oduzetih u krivičnom postupku i za stvari koje se zaplene u izvršnom postupku. Tako se u depou bijeljinskog suda, uz razne kućne potrepštine, čuva i stotinak, uglavnom skupih automobila, najčešće privremeno oduzetih u krivičnom postupku.

- Tačno su definisana prava i obaveze sudskih izvršilaca i sudija koji učestvuju u sudskim postupcima. Izradili samo i uputstvo o pravima i procedurama unošenja privremeno oduzetih predmeta u sudski depo i iznošenja tih predmeta iz sudskog depoa.

Usvojili smo i komplet obrazaca koji prate ulazak i izlazak privremeno oduzetih predmeta iz sudskog depoa. Sklopili smo i ugovor sa Kazneno-popravnim zavodom Bijeljina o zakupu prostora za sudski depo, jer nam je depo tamo jeftiniji nego na ranijoj lokaciji. Već smo prebacili šezdesetak vrednih automobila u novi depo. Sudski depo za predmete oduzete u krivičnom postupku je pod video nadzorom, dok je drugi depo osiguran sistemom za alarmiranje - objašnjava Zvizdić.

Kada se okonča postupak i stvari budu trajno oduzete, sledi njihova prodaja i poznavaoci prilika znaju da se na sudskim licitacijama može kupiti dosta jeftin nameštaj, računari ili stvari za domaćinstvo. U sudu objašnjavaju da su informacije o licitacijama dostupne svima.

- Prodaja zaplenjenih stvari i imovine dostupna je široj javnosti uz pomoć oglasnih tabli. Uskoro ćemo i uz pomoć veb-stranice oglašavati prodaju oduzetih stvari. Na ulazima u Bijeljinu postavili smo i oglasne table za sudski depo. Ukoliko neko želi da pogleda oduzete stvari ili automobile, on se mora najaviti sudskom izvršitelju i zajedno s njih može ući u sudski depo i pogledati stvari - objašnjava sudija Zvizdić.

Zvizdić kaže da najveći problem predstavljaju slučajevi sa neplaćanjem kredita u kojima ima po nekoliko žiranata. Žiranti često žive na različitim krajevima Semberije, ili čak u inostranstvu, i to prilično usporava postpak. Ipak, ako kredit nije plaćen na vreme, sudski izvršitelj će kad tad naći i dužnika i žirante.

 

Foto: Blic

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA