Približavanje konačnog obračuna u Obali Slonovače

Celokupno civilno osoblje UN evakuisano iz Abidžana, Francuska poslala pojačanje kako bi se zaštitili civili.

Približavanje konačnog obračuna u Obali Slonovače

Snage koje podržavaju međunarodno priznatog predsednika Obale Slonovače Alasana Uatarea krenule su u „konačni obračun" kako bi njegovog rivala Lorana Gbagboa porazile u njegovom poslednjem uporištu u glavnom gradu Abidžanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Konvoj više desetina vozila sa teško naoružanim pristalicama Uatarea (69) ušao je u predgrađa glavnog grada kao prethodnica većih snaga okupljenih na severu grada. Kako se konflikt širi, Francuska je uputila vojno pojačanje od 300 komandosa kako bi se zaštitili civili.

UN iz Abidžana evakuišu celokupan civilni personal od 200 zaposlenih. Uatare kontroliše skoro 90 odsto teritorije Obale Slonovače, a juče su njegove snage sa muslimanskog severa, na koje se oslanja, počele i minobacačke napade na predsedničku palatu iz koje osporavani predsednik Gbagbo (65) odbija da se povuče.

Oko predsedničke palate postavljen je živi zid, dok Gbagbo sa državne televizije optužuje Pariz za „neokolonijalnu zaveru", a Ujedinjene nacije za „pristrasnost", Gbagbova Republikanska garda je juče u više navrata namerno pucala na „plave šlemove" na ulicama Abidžana, prenosi Bi-Bi-Si.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Civili, a posebno stranci, već danima su na meti unakrsne vatre Gbagbovih i Uatareovih teško naoružanih pristalica. U gradu nekad poznatom kao „Pariz zapadne Afrike" ponestaju voda, hrana i lekovi.

Francuski komandosi preuzeli su prošlog vikenda od snaga UN komandu nad međunarodnim aerodromom u Abidžanu. Pariz je zbog eskalirajućeg nasilja povećao vojni sastav u toj zapadnoafričkoj državi na 1.400 komandosa.

Ko snabdeva oružjem aktere građanskog rata u Obali Slonovače, koja je pod embargom UN od 2004, za sada je neizvesno. Kancelarija generalnog sekretara UN javno se izvinila zbog neosnovane optužbe Ban Ki Muna da je „Belorusija isporučila borbene helikoptere Loranu Gbagbou".

Ban je juče oštro kritikovao pristalice Uatarea zbog sumnje da su izvršili masakr najmanje 800 civila u gradiću Duekue na zapadu zemlje. UN će otvoriti nezavisnu istragu, koja može dovesti do pokretanja više procesa pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, najavio je Ban.

U međuvremenu je više od 1.500 radnika iz zapadne Afrike i Evrope privremeno evakuisano u bazu francuske vojne misije „Jednorog" koja od završetka građanskog rata 2004. dejstvuje u Obali Slonovače kao podrška 11.000 stacioniranih „plavih šlemova".

Hilari Klinton, američki državni sekretar, izrazila je juče zabrinutost Vašingtona zbog eskalacije nasilja u Obali Slonovače sa sve većim brojem civilnih žrtava. Ona je zatražila od „plavih šlemova" da krenu u agresivnu akciju zaštite civila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA