Jesenja sjetva završena u optimalnom roku

Na parcelama Poljoprivrednog dobra "Semberija" iz Novog Sela kod Bijeljine jesenja sjetva završena je u optimalnom roku, a zasijano je oko 930 hektara pšenice, 188 hektara ječma i 173 hektara uljane repice, rekao je Srni Radomir Prodanović, tehnički direktor ovog dobra.

Jesenja sjetva završena u optimalnom roku

On je napomenuo da je proizvodnja uljane repice i ove, kao i prethodnih godina, namijenjena preduzeću "Bimal" iz Brčkog, te da je zadovoljavajuća sjetva u PD "Semberiji" na 170 hektara, s obzirom na to da je u cijeloj Republici Srpskoj zasijano ukupno 150 hektara.

"Uprkos teškim vremenskim prilikama - nedstatka vlage u zemljištu, uspjeli smo da zasijemo ove količine uljane repice iako ispod plana, a kod pšenice je, zahvaljujući mogućnosti da se na njivama radi svaki dan, plan i prebačen, kao i kod ječma", rekao je Prodanović.

Prodanović je dodao da u ovom poljoprivrednom dobru trenutno rade na zaštiti strnih žita od poljskih glodara, ali da je taj posao otežan zbog brojnosti glodara koji nanose velike štete, prije svega pšenici i ječmu.

"Nećemo uspjeti da zaštimo sve površine zbog nedostatka vremena i sredstava, ali pokušaćemo to da učinimo na najvećim površinama zasijanim pšenicom i ječmom", rekao je Prodanović.

On očekuje da će do kraja ove kalendarske godine biti uzorano 900 hektara parcela i izvršena priprema za proljetnu sjetvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA