Japan traži brod za dekontaminaciju

Japanska vlada je zatražila od Rusije brod "Suzaran", namenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica.

Japan traži brod za dekontaminaciju

Brod je japanu potreban kako bi što pre dekontaminitala nuklearnu centralu Fukušima 1. Iz Fukušime 1 na severoistočnoj obali Japana od juče se u okean planski spušta 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti kako bi se oslobodio prostor za uskladištenje 60.000 tona daleko radioaktivnije vode koja se nakupila u tri najoštećenija reaktora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Portparol ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Novikov rekao je novinarima da je Japan zatražio da mu se dozvoli upotreba broda "Suzaran", i da Moskva sada čeka odgovore na neka pitanja pre no što zahtev odobri.

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo" 1993. godine, javlja ruska agencija Interfaks. Brod je korišćen za neutralisanje radioaktivnog otpada iz ruskih atomskih podmornica u luci Vladivostok na dalekoistočnoj obali Rusije, koja je blizu Japana.

"Suzaran" može da obradi između 35 i 70 kubnih metara radioaktivnog otpada dnevno, navodi se na sajtu ruske nuklearne agencije Rosatom. Rusi su poslali u Japan 400 dozimetara i 5.000 zaštitnih maski, prenosi ruska agencija Itar-tas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U vodama kod Fukušime 1 radioaktivnog joda ima 7,5 miliona puta više od dozvoljenog, javlja agencija Interfaks. Voda koja se namerno ispušta u okean ima do 100 puta veći nivo radioaktivnosti od zakonski dozvoljenog nivoa, javlja AP.

Radioaktivnost se brzo rastvara u džinovskom Tihom okeanu, i japanska vlada tvrdi da izbacivanje niskoradioaktivne vode neće ugroziti život u vodi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA