Stiže hladni arktički talas

Lijepom septembarskom vremenu definitivno dolazi kraj i već sljedeće sedmice Evropu će zahvatiti talas hladnog vazduha sa Arktika, kada će pasti temperature.

Stiže hladni arktički talas
Kako javlja meteo portal "Severe Weather Europe", iduće sedmice sa sjevera će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim dijelom Evrope. Natprosječno visokim temperaturama doći će kraj nakon dvaju prodora hladnoće sa sjevera, prenosi Index.hr.

Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stiže ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebalo bi da se dogodi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha doprijeti sve do južnog Mediterana, pa čak i sjevera Afrike, navodi se.

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se mijenja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad sjeverom i zapadom kontinenta.

Hladan vazduh širiće se iza hladnog fronta s Atlantika premacentralnoj Evropi, dok će se topli vazduh pomjerati na krajnji sjever, prema Skandinaviji i sjeveroistoku.

Nad Atlantikom će se uskoro formirati novi talas hladnog vazduha, a tada će se stvoriti "kanal" prema sjeveru koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi.

Do utorka će se talas hladnog vazduha razviti nad kontinentom, pa će se tako arktički front proširiti preko srednje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi "SevereWeather Europe".

Zbog tog talasa doći će do drastičnog pada temperature.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA