Dadilja u Kini pogubljena zbog podmetanja požara i ubistva četiri osobe

Dadilja u Kini je pogubljena pošto je namjerno izazvala požar u kome je stradala jedna majka i njeno troje djece u gradu Hangdžou. Mo Huanđing (Mo Huanjing) je osuđena u februaru.

Dadilja u Kini pogubljena zbog podmetanja požara i ubistva četiri osobe

Ona je navodno imala značajne kockarske dugove i nadala se da će „spasavanjem" iz plamena porodicu ubijediti da joj da više novca za čuvanje djece.

Umjesto toga, vatra koja je izbila u stanu na 18. spratu usmrtila je Žu Ksiožen (Zhu Xiaozhen) i njeno troje djece, koji su imali šest, devet i jedanaest godina.

Lin Šengbin (Lin Shengbin), njen suprug i otac djece, je bio na poslu u vrijeme nesreće u junu 2017. Mo, koja je upaljačem zapalila vatru u dnevnoj sobi, je pobjegla.

Vijest o smrtnoj kazni izazvala je mnogobrojne reakcije na "Weibo", kineskoj verziji Twittera, na kome je Lin pratiocima, kojih je 2,6 miliona, poručio: - Đavo Mo Huanjing je konačno pogubljena. -

- Kada sam čuo vijest, nisam mogao da prestanem da plačem - napisao je i dodao da je pozvao roditelje, te da ga je majka slušala i plačući rekla da su svi predugo čekali taj dan.

Lin je poručio da je pravda zadovoljena, da će „put koji je pred njim biti još teži" i na mreži podijelio fotografiju grobnice supruge i djece.

Više od 108.000 korisnika ove društvene mreže je prokomentiralo post. Mnogi su rekli da su i oni zaplakali i poželjeli mu mir i zdravlje.

Slučaj zauzima važno mjesto u kineskim nacionalnim medijima, dijelom zbog tvrdnji da su vatrogasci loše reagovali.

Vatrogasne brigade odbacuju te tvrdnje, prebacujući krivicu na loš pritisak vode i lošu protivpožarnu zaštitu u zgradi.

Tragična priroda zločina učinila je „slučaj podmetanja požara" popularnim među advokatima koji se bore protiv smrtne kazne u Kini.

Vjeruje se da se u Kini izvrši više smrtnih kazni godišnje nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ali broj slučajeva je tajna.

Grupa za ljudska prava "Amnesty International" navodi da je riječ o hiljadama - što je više od svih ostalih zemalja zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA