Problemi sa srednjim obrazovanjem

U Bijeljini je povećan broj romske djece koja su uključena u osnovno obrazovanje, ali značajni problemi i dalje postoje u pogledu srednjeg obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, rekao je izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Dragan Joković.

Problemi sa srednjim obrazovanjem

"Iako se radi na podizanju svijesti kod Roma o značaju obrazovanja, značajni pomaci nisu učinjeni jer ljudi nalaze razne izgovore da djecu ne šalju u školu", naveo je Joković.

On je istakao da mnoga djeca rade i da su radno eksploatisana, a da je prosjačanje na ulicama povećano.

"Ne postoje dnevni centri za sklanjanje djece s ulice, a Centar za socijalni rad nema dovoljno kapaciteta za smještaj", kazao je Joković.

Govoreći o problemu zloupotrebe djece od roditelja, on je istakao da ne postoje efikasni instrumenti za rješavanje ovog problema, te da se na ovaj problem gleda kao na nešto što je normalno i karakteristično za Rome.

"Opština Bijeljina je izdvojila 100.000 KM za sufinansiranje projekata iz Akcionog plana za izgradnju kuće za Rome, izdvaja se novac za užinu za romsku djecu u školi, ali nije dovoljno učinjeno da se riješi problem prosjačenja i zloupotrebe djece", istakao je Joković.

Prema njegovim procjenama, na područku opštine Bijeljine živi oko 2 000 Roma, a veliki problem predstavlja nedovoljna obrazovanost koja dovodi do loših životnih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

25°

  • 14:00

    25°C
  • 17:00

    25°C
  • 20:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

321 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI