Njemačke vlasti sumnjaju u postojanje velike organizacije neonacista

Uhapšeni su imali lažna imena, dokumente, vozačke dozvole i po nekoliko iznajmljenih stanova.

Njemačke vlasti sumnjaju u postojanje velike organizacije neonacista

Njemačke vlasti zatražile su pomoć javnosti u istrazi o neonacističkoj ćeliji odgovornoj za smrt deset ljudi. Direktor kancelarije federalne krim policije Jerg Cirke zatražio od građana da dostave bilo kakvu informaciju koja se odnosi na organizaciju Nacionalno socijalističko podzemlje (NSU).

Prema njegovim riječima, troje poznatih članova ove neonacističke organizacije koristilo je različita imena, lažne identifikacione dokumente i vozačke dozvole, i živjeli su u nekoliko iznajmljenih stanova.

On smatra da su ova lica morala da imaju pomoć da bi živjeli u tajnosti. Vlasti zanima informacija o tome gdje su tri člana NSU živjela, s kim su bili u kontaktu i gdje su iznamljivali vozila.

Njemačke vlasti navode da svako ko se boji da stupi u kontakt sa vlastima može da informaciju dostavi anonimno putem advokata ili sveštenika.

Cirke je naglasio da je 420 policajaca zaduženo za ovaj slučaj i da je planirano uključivanje novih.

Postojanje NSU postalo je poznato javnosti nakon što su dva člana pronađena mrtva, dok se treći predao policiji.

U zatvoru su još tri lica optužena za pripadnost organizaciji.Slučaj je šokirano Njemačku, koja je vrlo osjetljiva na nacističku prošlost.

Ova organizacija osumnjičena je da je u nekoliko njemačkih gradova u periodu od septembra 2000. do aprila 2006. godine ubila osam ljudi turskog porijekla i jednu osobu grčkog porijekla, te policajku u gradu Hajlbronu na jugozapadu zemlje u aprilu 2007. godine.

Smatra se da je NSU odgovorna za 14 pljački banaka radi finansiranja svojih aktivnosti, a postoji sumnja da su izveli dva bombaška napada u Kelnu.

Policija istražuje moguću odgovornost NSU za još neke prekršaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA