Značajan napredak u poštovanju prava lica sa invaliditetom

Koalicija uduženja lica sa invaliditetom regije Bijeljina "Kolosi-BN" ističe da je u posljednjih godinu dana postignut značajan napredak u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i praktikovanja ljudskih prava lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj (RS) i BiH.

Značajan napredak u poštovanju prava lica sa invaliditetom

"Ovogodišnji Dan lica sa invaliditetom, 3. decembar, obilježavamo pod sloganom `Zajedno za bolji svijet za sve - uključivanje lica sa invaliditetom u razvojne inicijative i programe`, ali želimo istaći da je u 2011. ostavreno nekoliko značajnih koraka ka osiguravanju i provođenju međunarodne konvencije lica sa invaliditetom", navedeno je u saopštenju "Kolosi - BN".

Ova konvencija, podsjećaju iz koalicije, postala je za BiH pravno obavezujući dokument 11. aprila prošle godine.Kolacija je zadovoljna jer je forimirano Vijeće za lica sa invaliditetom u okviru kojeg su uključeni predstavnici vladinih institucija i organizacija lica sa invaliditetom u BiH.

Istovremeno, podsjećaju u ovoj organizaciji, da je napredak postignut jer je usvojena Strategija za unapređenje društvenog položaja lica sa invaliditetom u entitetima.

"Dani ispred nas kada se obilježava 3. decembar - Dan lica sa invaliditetom, 10. decembar - Dan ljudskih parava i 13. decembar - četvrta godina od usvajanja Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, idealna su prilika za entitete i državu da demonstriraju spremnost u izgradnji društva jednakih mogućnosti, potpišu i ratifikuju Konvenciju o pravima lica sa invaliditetom", navodi se u saopštenju "Kolosa-BN".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

  • 11:00

    22°C
  • 14:00

    23°C
  • 17:00

    23°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI