Naredne godine 7 000 litara mlijeka dnevno

Poljoprivredno dobro "Semberija" namjerava da do maja naredne godine poveća proizvodnju na 7 000 litara mlijeka dnevno, odnosno dva miliona litara godišnje, rekao je danas direktor ovog preduzeća Vojo Kosanović.

Naredne godine 7 000 litara mlijeka dnevno

"Potpisali smo ugovor sa `Imlekom`, odnosno `Mlijekoproduktom` iz Kozarske Dubica. Iz Njemačke uskoro treba da uvezemo 33 muzna grla, a od resornog ministarstva Republike Srpske dobićemo 150 novih grla", rekao je Kosanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Miljan Erbez rekao je da je u Poljoprivrednom dobru "Semberija" planirana rekonstrukcija štala za proizvodnju mlijeka u kojima će biti slobodan sistem držanja krava.

On je dodao da takav vid proizvodnje podržava EU, jer daje zdraviji proizvod i brine o dobrobiti životinja.Projekat rekonstrukcije štala realizuje se u okviru predpristupnih fondova u dijelu koji se odnosi na razvoj poljoprivrede i ruralnih sredina izgradnjom novih i sanacijom starih objekata.

"Evropski fondovi nisu za odbaciti", ukazuje Erbez, navodeći primjer Slovenije koja je iskoristila 99 odsto tih fondova, zbog čega danas daje podsticaj od 400 miliona evra za poljoprivredu.PD "Semberija" ima 240 muznih krava i dnevno proizvodi 3 500 litara mlijeka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takođe, posjeduje i 600 grla koja još nisu za mužu.Ovo dobro danas je trebalo da posjete predstavnici farme "VD agro" iz Srbije, jedne od najvećih farmi na Balkanu koja ima 1 800 grla u muži s ciljem uspostavljanja saradnje u pogledu osavremenjavanja PD "Semberija", ali je posjeta otkazana zbog problema u putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA