Izvozimo kvalitetan juneći but, uvozimo otpad iz Italije

Republika Srpska izvozi kvalitetnu hranu, a njeni građani na trepezama pripremaju uvoznu, čiji je kvalitet veoma upitan.

Izvozimo kvalitetan juneći but, uvozimo otpad iz Italije
Na Svjetski dan hrane, 16. oktobra, iz Republike Srpske stižu poražavajući podaci - prošlogodišnji uvoz hrane i živih životinja dva i po puta je veći od izvoza. Vrijednost uvoza je oko 731,4 miliona maraka, a izvoza oko 296 miliona maraka.

Istovremeno, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) saopštavaju da će poljoprivredni sektor 2050. godine morati proizvesti 50 odsto više hrane kako bi se osigurala dovoljna količina hrane u svijetu.

Što se tiče Republike Srpske, najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane imamo sa mesom i prerađevinama od mesa; čak sedam puta je veći uvoz od izvoza.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da uopšte nije tačno da domaći proizvođači nisu u stanju da podmire potrebe domaćih potrošača.

- Stvar je u profitu pojedinaca, odnosno velikih igrača na našim prostorima. Mi uvozimo jeftino i nekvalitetno meso, i to svi znaju, a niko ne reaguje. Čuva se socijalni mir. Evo, Italijani pojedu juneći but, a nama šalju juneće prednje i srednje polutke na kojima se nalaze krvni sudovi gdje se daju vakcine i hormoni. Takvo meso nam šalju po bagatelnoj cijeni, a većina ljudi uopšte ne zna šta kupuje - kaže Maljčić.

S druge strane, kvalitetnu junetinu, kako kaže, izvozimo u Tursku.

- Ja sam u ovom poslu više od 20 godina. Nikada se još nije dogodilo da u julu i avgustu ne možete prodati tovljenika. To se desilo ove godine, a pogledajte koliki je uvoz. Veliki klaničari naprave ugovore sa stranim proizvođačima i kupuju od njih - upozorava Maljčić i dodaje da naše proizvođače ove godine možda može jedino da spasi to što je u Evropskoj uniji ljetos bila suša.

Maljčić je veoma pesimističan u pogledu dugoročne proizvodnje mesa u Republici Srpskoj jer se „niko ne bavi ovim problemima".

- Evo, niko od političara u ovoj kampanji nije obradio problem poljoprivrede. Niko - poručuje Maljčić i dodaje kako se niko ne pita zašto je Federacija BiH stigla Republiku Srpsku po proizvodnji svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA