Promovisana knjiga "Kolona" o stradanju i izgonu Srba iz Hrvatske

U ugljevičkom Centru za kulturu sinoć je promovisana knjiga Anđelka Anušića "Kolona", koja govori o stradanju i izgonu Srba iz Hrvatske tokom vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. godine.

Promovisana knjiga "Kolona" o stradanju i izgonu Srba iz Hrvatske

Autor je rekao novinarima da je to priča o "olujaškoj koloni" i "natovsko-hrvatskom genocidnom izgonu Srba iz Krajine", jednoj od brojnih kolona kroz ratove, ropstva i okupacije u kojima se srpski narod sabirao i sklanjao.

"Srpski narod je kroz sva burna stoljeća proganjan, satiran, vijan od nemila do nedraga i više je vremena proveo u kolonama nego na svom kućnom pragu, u miru", ocijenio je Anušić.

Prema njegovim riječima, glavni lik knjige "Kolona" je Milica, koja u izbjegličkoj koloni vozi traktor sa prikolicom i pripovijeda o sveopštoj ćeraniji, zatiranju i zlu koja su se desila srpskom narodu u 20. vijeku.

Knjigu je objavio književni časopis "Dijak", a glavni i odgovorni urednik Slobodan Jović rekao je da je autor u najekspresivnijoj dramskoj formi, monologu, ispričao stradalničku priču o pogromu srpskog stanovništva iz Srpske Krajine.

U ime organizatora večerašnje promocije, direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da je 20. vijek jedan od najtragičnijih vijekova za srpski narod i izrazio nadu da se takve srpske žrtve i protjerivanja nikada više neće ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA